Članak

Merkel: Macronova izjava o NATO savezu 'drastična'

Francuski predsjednik Emmanueal Macron izjavio je u razgovoru za The Economist da je NATO doživio 'moždanu smrt'.

(Patria) – Francuski predsjednik Emmanueal Macron izjavio je u razgovoru za The Economist da je NATO doživio 'moždanu smrt' zbog nedostatka saradnje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je Macronovu izjavu nazvavši je 'drastičnom'.

"Francuski predsjednik je upotrijebio drastične riječi. Kad je u pitanju saradnja s NATO-m, to nije moje stajalište. Takav udarac nije bio neophodan", izjavila je Merkel na zajedničkom obraćanju sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom u Berlinu.  

Macron je u razgovoru za britanski časopis The Economist između ostalog rekao da postoji nedostatak strateške saradnje između evropskih saveznica s jedne, te SAD i Turske s druge strane.

Turska je prošlog mjeseca izvršila ofanzivu u sjeveroistočnoj Siriji ne obazirući se na upozorenja NATO saveznika.

"Ono što trenutno možemo vidjeti je moždana smrt NATO saveza", izjavio je Macron.

Upitan da li još uvijek vjeruje u član 5 koji garantira kolektivnu odbranu i na temelju kojeg se od NATO članica očekuje da vojno odbrane jedna drugu, Macron je odgovorio da 'ne zna'. Potom je dodao da zna da bi se SAD ponašale kao saveznice.

Međutim, njegov istup je svesrdno pozdravljen u Rusiji gdje je glasnogovornica tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova njegove riječi nazvala 'zlatnim'.

U Berlinu se trenutno obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida. Ceremoniji prisustvuje i američki državni sekretar Mike Pompeo koji je stao u odbranu NATO saveza osnovanog 1949. godine, nazvavši ga najvažnijom alijansom u 'cjelokupnoj zabilježenoj historiji'.

Sljedeći samit NATO saveza održat će se 4. decembra u Londonu, prenosi Euronews.

#Svijet