Članak

Čović i Izetbegović saglasni da treba što prije formirati vlast

Izetbegović je mišljenja da koalicija SDA-HDZ BiH drži stabilnost u BiH bez obzira na oscilacije. 

MOSTAR, (Patria) – Susret delegacija HDZ BiH i SDA prošao je u dobroj atmosferi, stav je obojice predsjednika Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića. Razgovarano je o brojnim temama, a novi susret zakazan je za narednu sedmicu. 

Izetbegović je mišljenja da koalicija SDA-HDZ BiH drži stabilnost u BiH bez obzira na oscilacije. 

„Nekad bude, što je rekao gospodin Čović, više kemije, a nekad manje. Danas je to bio jedan obećavajući sastanak u dobroj atmosferi, koju treba pretvoriti u efikasniju saradnju. Ono što je bitno jeste da smo se dogovorili da svakodnevni život, odnosno normalno funkcioniranje vlada na svim nivoima ne smije biti dovedeno u pitanje“, kazao je Izetbegović.

Istakao je da, ukoliko ne dođe do formiranja vlasti, rizikuje se zaustavljanje i usporavanje započetih projekata što će izazvati krizu. Kada je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH tu se stavovi SDA i HDZ-a mimoilaze. 

„Kontroverze oko slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), HDZ ima stav da nismo to trebali vezati nikako, od samog početka, za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o principima, o zaštiti ustavnopravnog konstrukta, o zaštiti vladavine zakona, o tome da entitet ne može narediti državi o onome što nije nadležnos, tako da mislim da je izlaz u postizanju kompromisa i da tu svi trebaju neki korak napraviti“, kaže predsjednik SDA. 

Govoreći o Vladi FBiH uskoro će biti utvrđeni resori, a doći će do rotacije nekih resora između ove dvije stranke.

„Valja implementirati presude Ustavnog suda, a jednako tako i Evropskog suda za ljudska prava“, dodao je predsjednik SDA. Izetbegović je govorio i o NATO putu BiH, navodeći da niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO. 

„Treba doći do jednog sazrijevanja kada je u pitanju NATO. Imat ćete jednu Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru i vidjet ćete kako buja ekonomija. Zemlje koje uđu u NATO jako brzo popravljaju životni standard i nadam se da će doći do sazrijevanja.“

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je potrebu što skorijeg formiranja vlasti. 

„Mislim da ćemo u tom duhu razgovarati naredne sedmice u Sarajevu i zakazati jedan zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi mnoge teme koje nas još opterećuju pokušali staviti na sto i naći rješenja. Zajednička je ideja da što skorija uspostava vlasti na nivou BiH nam daje šansu da za vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, negdje u petom mjesecu kada će ponovo biti na dnevnom redu kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i BIH bude u tom paketu jer je jedina prepreka upravo uspostava vlasti“, izjavio je Čović.
Čović je kazao da će razgovori o Izbornom zakonu BiH biti nastavljeni već narednog četvrtka, 14. novembra, u Sarajevu, kada će se sastati ekspertski timovi stranaka.

Najavio je Čović i sastanke sa trećim partnerom, odnosno SNSD-om.

#BiH #DraganČović #HDZBiH #SDA #BakirIzebegović