Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 07.11.2019 08:38:00

Turčin izbjegavao carine, Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Mustafe Oncua, rođenog 1981. godine, nastanjenog u Istanbulu, državljanina Turske. Optuženi se tereti da je u više navrata, tokom 2014. godine, kao ovlaštena osoba za zastupanje u zemlji i inozemstvu poduzeća-pravne osobe “SEFAA” d.o.o. Sarajevo, sa namjerom izbjegavanja carinskih, uvoznih i drugih dadžbina, prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, prilagao lažne i krivotvorene fakture, kojima je vrijednost uvezene robe prikazivana višestruko manjom.

Na temelju krivotvorenih faktura, obračunati su znatno manji iznosi uvoznih dadžbina, čime je nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH u iznosu od 247.104,33 KM, a za navedeni iznos ostvarena nezakonita imovinska korist. Optuženi se tereti da je počinio produljeno kazneno djelo carinske prijevare iz članka 216. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužnice za ukupno 9 tačaka optuženja, tužiteljstvo će dokazivati prilaganjem oko 150 dokaznih materijala, te pozivanjem 6 svjedoka i stručnih vještaka. Optužnicom je zatraženo oduzimanje nezakonite
imovinske koristi od optuženog u iznosu od 247.104, 33 KM. Podignuta optužnica proslijeđena je Sudu BIH.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android