Članak

Prva transverzala: Kreće se u proces izmještanja magistralne gasne cijevi

Također Ministarstvo saobraćaja KS je zaduženo da predvodi proces u ime Vlade KS izmještanje trase magistralne gasne cijevi.

SARAJEVO, (Patria) - Na svom osmom sastanku članovi Operativne grupe za izgradnju Prve transverzale su se referirali na zaključke i obaveze koji su doneseni i utvrđeni na prošlom sastanku prije sedam dana. Općina Centar je, po zahtjevu Direkcije za puteve, izdala rješenje za prvo rušenje na trasi ove saobraćajnice. Radi se o stambenom objektu nu ulici Tešanjska broj 13 nakon čega će ova Direkcija i KJKP RAD izvšiti uklanjanje navedenog objekta.

Održan je sastanak premijera KS Edina Forte i direktora Zavoda za izgradnju KS Mirze Hulusića sa predstavnicima BH GAS-a koji je dao uslovnu saglasnost za početak radova na izgradnji tunela Kobilja Glava odnosno zatražio dostavu elaborata sa uticajem gradnje na gasne instalacije.

Također Ministarstvo saobraćaja KS je zaduženo da predvodi proces u ime Vlade KS izmještanje trase magistralne gasne cijevi kako bi se izbjegla postojeća kolizija gasne trase i trase Prve transverzale.

Urbanističko građevinska inspekcija Kantona Sarajevo izvršila je nadzor nad objektima firme Penny na lokalitetu Velešića. Konstatovala je da objekti ovog preduzeća koji se nalaze na trasi transverzale nemaju građavinsku ni urbanističku dozvolu te prema općinskoj inspekciji uputila zahtjev na dalje postupanje.

Kako je i planirano, obavljaju se isključenja instalacija na lokalitetu Grasovog depoa u ulici Halida Kajtaza nakog čeka slijedi njegovo uklanjanje.

#BiH #PrvaTransferzala #Sarajevo #VladaKS