Članak

Škrijelj: Bogunić se stavila na stranu Medicinskog fakulteta

Rektor je potvrdio da je već zatraženo da se prekine sa obustavom nastave.

SARAJEVO, (Patria) - Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je da će o današnjim zaključcima Senata UNSA u vezi sa odlukom Medicinskog fakulteta da obustavi nastavu za studente odrediti i Osnivač Kanton Sarajevo. Riječ je o oko 1.500 studenata sa fakulteta Medicinske grupacije i nekih drugih gdje predaju profesori Medicinskog fakulteta. 

Rektor Škrijelj je kazao da se ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić javno i posebno van javnosti stavila na stranu Medicinskog fakulteta. 

„Ovaj Univerzitet je ozbiljna institucija na kojoj nažalost ministrica nikada nije radila i ne zna kako on funkcionira. S tog stanovišta je mogu razumjeti, ali sa stanovništa prebacivanja svoje odgovornosti na rektora UNSA-e smatram krajnje neozbiljnim odnosom jedne ministrice koja se sa mnogo niže penzije vratila na mnogo veću plaću i ne zarađuje je u skladu sa zakonom“, kazao je Škrijelj. 

Dodao je da ministrica Bogunić nije proizvela nijedan akt da obaveže Medicinski fakultet da u sudu promijene potpisnika. 

„Ministrica nije prstom makla da riješi to pitanje, a njena je obaveza. Provođenje zakona nije uloga samo rektora i dekana, Ministarstvo je krunska institucija u ime Osnivača koje je zaduženo da prati provođenje zakona“, objasnio je Škrijelj. 

On je kazao da je 1. oktobra poslao instrukciju svim fakultetima medicinske grupacije i Kliničkom centru UNSA kao nastavnoj bazi. 

„Funkciju i ulogu nastavne baze dobili su zahvaljujući Univerzitetu. Zbog nas napreduju, mi im dajemo izbore, a oni nas ucjenjuju. Na Medicinskom fakultetu imaju dvije trećine vijeća umjesto da imaju jednu trećinu i da ne ucjenjuju Medicinu pa sada i UNSA. Poslao sam instrukciju kako da se ponašaju dok ne potpišemo međusobni sporazum“, kazao je rektor. 

Rektor je potvrdio da je već zatraženo da se prekine sa obustavom nastave.

„To je avantura jednog Vijeća da obustavi nastavu drugim fakultetima. Taj zaključak od prošle sjednice Senata od 30.10.2019. nisu proveli. U međuvremenu sam 1.11. sam ponovo upozorio da postupe po tom zaključku i proslijedio sam nacrt ugovora kojim se definišu međusobna prava i obaveze između Univerziteta i Kliničkog centra na ruke direktorice i dekana fakulteta iz medicinske grupacije“. 

Upozorio je da nije u potpunosti izvršena pravna integracija i što Medicinski fakultet odbija potpisati akte za pravnu integraciju. Cijeli proces stoji na sudu od proljeća 2019. godine. 

„Rektoru su uskraćena prava da u ime njih potpiše sporazum sa KCUS-om. Moram čekati da mi fakulteti dostave svoje specifičnosti studija kako bih sa službama objedinio i poslao na ruke generalnoj direktorici“. 

Na današnjoj sjednici Senata bila je i Semra Čavaljuga u svojstvu predstavnica Medicinskog fakulteta. 

„Ona je danas izjavila da će zaključke Senata prenijeti Vijeću Medicinskog fakulteta. Obećala je da će sazvati hitnu sjednicu Vijeća i upoznati ih sa zaključcima i da će o tome izvijestiti Senat. Vjerujem da će današnja sjednica Senata dovesti do raspleta i dovesti u poziciju Univerzitet i mene kao rektora na čelu UNSA da pregovarajući sa osnivačem razriješimo sva sporna pitanja“, kazao je Škrijelj. 

Ukoliko se situacija ne promijeni do sljedeće sedmice, bit će zatražena hitna sjednica Vlade i Skupštine KS u cilju prevazilaženja ovih problema. 

Škrijelj je kazao da je bilo zahtjeva da se na Medicinskom fakultetu uvede prinudna uprava po Zakonu o ustanovama. 

„Pošto to nije bila nikada akademska praksa, međutim, kako vrijeme prolazi Osnivač će morati da koristi sve relevatne zakone u prevazilaženju ovoga. Rektor i Senat su poduzeli sve što im je zakon dozvoljavao“, kazao je rektor. 

On je istakao da svaka aktivnost koja je provođena u slučaju Medicinskog fakulteta dostavljana i Ministarstvu obrazovanja. 

#BiH #MedicinskiFakultet #UNSA #RifatŠkrijelj