Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 27.11.2014 09:13:32

U Rogatici uhapšen saučesnik Veselina Vlahovića-Batka

Rogatica: Lišen slobode Barkov saučesnik

Po naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH policijski djelatnici SIPA, na području Rogatice, uhapsili su G.M. rođenog 1966. godine, prenosi novinska agencija Patria.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za ratni zločin počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području sarajevskog naselja Grbavica, koji je počinio kao saučesnik Veselina Vlahovića zvani “Batko“.

Dugom i temeljitom istragom koju je vodio postupajući tužitelj i operativnim radom na terenu, Tužiteljstvo BiH je došlo do saznanja da je osumnjičeni G.M., koji je nakon rata boravio na području općine Rogatica, sudjelovao u ratnim zločinima zajedno sa Veselinom Vlahovićem zvanim "Batko", koji je pravomoćno osuđen na 42 godine zatvora.

G.M. je osumnjičen da je počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, čime je počinio kazneno djelo – Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Osumnjičeni će tokom dana, uz prateće mjere osiguranja, biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivne istrage sa ciljem pronalaska, otkrivanja i kaznenog gonjenja počinitelja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android