Članak

Emmanuel Macron u posjeti Kini

Francuska i Kina potvrdile su posvećenost saradnji i međusobnoj podršci u okviru 'neopozivog' Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

(Patria) – Francuska i Kina potvrdile su posvećenost saradnji i međusobnoj podršci u okviru 'neopozivog' Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Izjavili su to državni lideri Emmanuel Macron i Xi Jinping na zajedničkoj konferenciji za medije samo dan nakon što su SAD najavile izlazak iz sporazuma.

Iako Macron u svom govoru nije pomenuo američku odluku, izjavio je da se ne slaže sa odlukom 'nekih zemalja' o povlačenju iz sporazuma.

Istovremeno, iz izvora bliskih predsjedničkom kabinetu saznaje se da je Macronova trodnevna posjeta Kini rezultirala bilateralnim ugovorima vrijednim više od 13,5 milijardi eura. Ugovori se odnose na projekte u oblasti aeronautike, energetike, poljoprivrede, dok je Kina također odobrila uvoz mesa od 20 francuskih kompanija, piše Euronews.

Kineski predsjednik i supruga Peng Liyuan dočekali su francuskog predsjednika Macrona i suprugu Brigitte na ulazu u Veliki narodni hol u blizini trga Tiananmen gdje se održava svečana ceremonija u čast njihove posjete.

Francuski predsjednik je izjavio da se nada da će ova posjeta učvrstiti 'stabilno partnerstvo' EU i Kine u pogledu 'velikih svjetskih pitanja u svijetu koji je sve više destabiliziran'.

 

#Svijet