Članak

Počela predizborna kampanja u Velikoj Britaniji

Britanski parlament je raspušten rano ujutru u srijedu, dok će predizborna kampanja biti zvanično pokrenuta u toku dana.

(Patria) – Britanski parlament je raspušten rano ujutru u srijedu, dok će predizborna kampanja zvanično biti pokrenuta u toku dana.

Premijer Boris Johnson će se susresti s kraljicom Elizabetom II u Buckinghamskoj palači čime će zvanično obilježiti početak kampanje koja će trajati do izbora 12 decembra.

Lider Konzervativne stranke Johnson će putem izbornih postera poručiti da može 'završiti' Brexit, dok će laburista Jeremy Corbyn obećati 'pravu promjenu'.

I ostale stranke imaju spremna obećanja i poruke; tako će Zeleni obećati da će investirati 100 milijardi funti godišnje u borbu protiv klimatskih promjena, Liberalni demokrati također obećavaju 2,2 milijarde funti godišnje od povećanja poreza na dohodak za 1% za usluge brige o mentalnom zdravlju, dok će lider škotskog SNP-a Nicola Sturgeon pokušati potaknuti Britance koji su glasali za ostanak u EU da podrže njenu stranku koja nastoji zaustaviti Brexit, piše BBC.

Raspuštanjem parlamenta prekinuta je najkraća parlamentarna sesija u zadnjih 70 godina; naime, Donji dom je zasjedao samo 19 dana od državnog otvaranja parlamentarne sezone 14. oktobra.

'Postoji samo jedan način da se Brexit privede kraju, a plašim se da je to promjena ovog blokirajućeg parlamenta', napisao je Boris Johnson u svojoj predizbornoj kolumni u listu the Daily Telegraph. On je više puta pomenuo da, iako u suštini ne želi izbore, oni predstavljaju 'jedini izbor'.

U istom članku Johnson poredi Corbyna sa Staljinom jer njegova stranka 'sa velikim zadovoljstvom i osvetoljubivo upire prstom u bogate kako nije viđeno od vremena kad je Staljin progonio kulake (bogatije seljake za vrijeme Ruske revolucije od kojih su mnogi bivali ubijeni ili izgladnjivani).

On također poručuje da nakon izlaska iz EU, Veliku Britaniju očekuju 'milijarde funti investicija koje samo čekaju da uđu u zemlju'.

Johnson je ponovio svoju raniju tvrdnju da bi laburistička vlada samo odvela zemlju u pravcu drugog referenduma o škotskoj nezavisnosti, kao i drugog referenduma o Brexitu.

 

#Svijet