Članak

SAD najavile povlačenje iz Pariškog sporazuma

Sjedinjene Američke Države su započele proces povlačenja iz Pariškog sporazuma, uputivši notu Ujedinjenim Nacijama o toj namjeri.

(Patria) – Sjedinjene Američke Države su započele proces povlačenja iz Pariškog sporazuma, uputivši notu Ujedinjenim Nacijama o toj namjeri.

Američka vlada pravda odluku 'nepravednim ekonomskim teretom' koji sporazum predstavlja za Amerikance.

Ovim je za SAD započeo jednogodišnji proces izlaska iz sporazuma o globalnim klimatskim promjenama koji okuplja 188 zemalja.

Odluku koju je predsjednik Trump donio nakon što je preuzeo ured 2017. godine, osudile su mnoge zapadne zemlje.

Evropska komisija je podvukla da 'vrata ostaju otvorena' te da se nadaju da će se SAD jednog dana ponovo pridružiti.

I dok su američke Demokrate i okolišni aktivisti osudili odluku, američki kongresmen, Republikanac Gary Palmer poručio je putem Twittera da je 'krajnje vrijeme za SAD da napuste isuviše regulativan i opterećujući sporazum koji se zapravo ne bavi klimatskim promjenama'.  

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će SAD radije stati iza 'realističnog i pragmatičnog modela' te koristiti 'sve energetske izvore i tehnologije čisto i efikasno'.

Prilikom objave njegove odluke o povlačenju iz sporazuma u junu 2017. godine, Trump je kazao da je 'izabran da predstavlja građane Pittsburgha a ne Pariza', te da je 'obećao da će izaći iz bilo kojeg dogovora koji ne služi američkim interesima', prenosi BBC.

 

#Svijet