Članak

Iran ponovo prijeti kršenjem nuklearnog sporazuma

Iran će započeti injektirati uranij u centrifuge svog nuklearnog pogona Fordow koliko sutra, izjavio je predsjednik Hassan Rouhani.

(Patria) – Iran će započeti injektirati uranij u centrifuge svog nuklearnog pogona Fordow koliko sutra, izjavio je predsjednik Hassan Rouhani.

On je putem televizije poručio da će se plin injektirati u 1.044 centrifuge, što je inače protivno nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

On je međutim dodao da se ti koraci mogu izbjeći ukoliko potpisnici međunarodnog sporazuma ispune svoje obaveze.

- Svjesni smo da su osjetljivi kad je u pitanju Fordow, kazao je Rouhani i dodao: 'Ali istovremeno, ako ispune svoje obaveze, ponovo ćemo zaustaviti proces... Dakle, moguće je poništiti ovaj potez.'

Rouhani je također kazao da Iran 'ne može ispuniti svoje obaveze ako oni (potpisnici sporazuma) ne ispune svoje'.

Portal Euronews piše da su Rusija i Francuska, koje su potpisnice sporazuma iz 2015. godine, izrazile zabrinutost zbog ovog poteza Irana.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Francuske izjavila je da ministarstvo čeka izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao i to da Francuska ostaje posvećena sporazumu, te ohrabruje Iran da se 'u potpunosti pridržava obaveza i sarađuje sa IAEA u pogledu sporazuma i obaveza vezanih za nuklearni program'.

Samo dan prije Rouhanijeve izjave, šef nuklearnog programa Irana Ali Akbar Salehi najavio je da će se intenzivirati bogaćenje uranijuma pokretanjem 30 naprednih centrifuga IR-6.

Salehi je u svom obraćanju povodom pokretanja centrifuga izjavio da se odluka može pripisati Sjedinjenim Američkim Državama koje su prošle godine izašle iz sporazuma:

- Moramo zahvaliti našim neprijateljima za stvaranje prilike Iranu, naročito u industriji nuklearne tehnologije, da pokaže kako možemo postići ovako nešto... za tako kratko vrijeme, izjavio je Salehi.

U međuvremenu, SAD planiraju nametnuti dodatne sankcije prema 9 osoba povezanih s iranskim Vrhovnim liderom Ali Khamenijem kako bi 'spriječili da novac ulazi u mračnu mrežu'.

U saopćenju američkog finansijskog odjela stoji da će se takvim potezom 'blokirati ulazak novca u mračnu mrežu Ali Khameneijevih savjetnika za vojna i pitanja vanjskih poslova koji su decenijama tlačili iranski narod, izvozili terorizam i širili destabilizirajuću politiku širom svijeta', prenosi Euronews.

 

#Svijet