Članak

Senat UNSA vanredno o odluci Medicinskog fakulteta da obustavi nastavu za studente

Jednostranom odlukom koju je donijelo NNV Medicinskog fakulteta najveću štetu trpe upravo studenti, a na određeni način je to i vrsta ucjene UNSA-e i rektora Škrijelja.

Piše: A. Varatanović

Senat Univerziteta u Sarajevu u srijedu 6. novembra održat će vanrednu sjednicu na kojoj će biti razmatrana odluka Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta da uskrate pravo na školovanje studentima fakulteta medicinske grupacije. NNV je 24. oktobra donijelo odluku da nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta obustave izvođenje nastave na svim ciklusima studija i na svim fakultetima gdje su angažovani u nastavi zbog, kako navode, neodgovarajuće naknade u skladu sa realiziranim fondom sati nastave. Tom odlukom je obuhvaćen i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kao nastavna baza medicinske grupacije. 

Da je ta odluka zaživjela u praksi pokazuje i obavještenje koje je sa Stomatološkog fakulteta upućeno Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS da nastava za studente iz kliničkih predmeta u KCUS-u još nije počela. 

Jednostranom odlukom koju je donijelo NNV Medicinskog fakulteta najveću štetu trpe upravo studenti, a na određeni način je to i vrsta ucjene prema Univerzitetu u Sarajevu i rektoru Rifatu Škrijelju. 

Bez adekvatne reakcije je i resorna ministrica Zineta Bogunić koja se najvećim dijelom oglušila na brojna upozorenja koja je upućivao rektor Škrijelj kada je riječ o Medicinskom fakultetu. Bogunić i sada traži odgovor od rektora umjesto i od Medicinskog fakulteta čiji je rukovodilac Semra Čavaljuga prvo suspendovana, a zatim i prijevremeno razriješena dužnosti dekanese što je potvrđeno i sudskom presudom. Njeno razrješenje je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KS. Isti taj Zakon koji je pod određenom vrstom pritiska tadašnje vlasti izglasan u ljeto 2017. godine omogućio je svojevrsni monopol KCUS-u jer imaju većinu u Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta. Moglo bi se reći da se sve odluke donose u uskom krugu ljudi, tačnije rukovodiocima KCUS-a i Medicinskog fakulteta. 

Ministrica Bogunić, ukoliko joj je stalo do studenata i redovnog odvijanja nastavnog procesa, trebala je staviti van snage odluku NNV-a Medicinskog fakulteta koji i blokira pravnu integraciju Univerziteta u Sarajevu. 

Nepoštivanju Zakona o visokom obrazovanju već duži period jedino se suprotstavljaju rektor i Senat UNSA i Upravni odbor UNSA koji svojim odlukama žele vratiti Medicinski fakultet u zakonite i statutarne okvire. 

Ukoliko ministrica Bogunić ne riješi ovu situaciju, preostalo je da Vlada KS i Skupština KS kao osnivač povuku ključne poteze kako bi se umanjila nastala šteta i omogućilo normalno funkcionisanje Medicinskog fakulteta, te izvođenje nastave za studente. 

U isto vrijeme protiv razriješene dekanese Semre Čavaljuga vodi se istraga u Tužilaštvu KS, a krivičnu prijavu za više krivičnih djela protiv nje su podnijeli rektor Rifat Škrijelj i profesor Ismet Gavrankapetanović. 

#BiH #SemraČavaljuga #UNSA #RifatŠkrijelj #SenatUNSA #ZinetaBogunić