Članak

Čović i Izetbegović flagrantno krše Poslovnik o radu Doma naroda, odgovornosti nema

Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon.

SARAJEVO, (Patria) - Flagrantno kršenje Poslovnika o Domu naroda konstantno se dešava od strane rukovodstva ovog Doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović prvo je uputio poziv Bakiru Izetbegoviću 16. septembra da sazove sjednicu, a nakon toga i Draganu Čoviću 28. oktobra, ali niti jedan od njih dvojice nije sazvao sjednicu.

Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon. U parlamentarnoj proceduri je više od 30 zakona koji su na čekanju. Desetine važnih međunarodnih ugovora su na čekanju što nanosi ogromne štete.

Zbog opstrukcija i potpunog zastoja u radu državnih organa vlasti blokirane su stotine miliona eura za kapitalne investicije i javne radove koji znače zapošljavanje hiljada radnika u Bosni i Hercegovini. 

„Zbog takvog neodgovornog odnosa trpe podjednako građani u cijeloj Bosni i Hercegovini. Za takvo antiustavno i nezakonito ponašanje mora postojati odgovornost“, upozorio je Bećirović.

Ali, sjednice nema, kao ni sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Jedino što se u Parlamentu BiH dešava danas je sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju je sazvao Denis Zvizdić.

Ni danas nije postignut dogovor o održavanju sjednice i pozvan je SNSD da dostavi prijedloge za komisije. 

#BiH #BakirIzetbegović #DraganČović #DenisZvizdić #DenisBećirović #DomNaroda