Članak

Sir Lindsay Hoyle novi predsjedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta

Britanski parlament u ponedjeljak popodne je birao novog predsjedavajućeg koji će zamijeniti kontroverznog Johna Bercowa.

(Patria) – Britanski parlament u ponedjeljak je izabrao novog predsjedavajućeg Donjeg doma.

U pitanju je sir Lindsay Hoyle (62), laburista koji je do sada bio na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Johna Bercowa. On je u 4. krugu glasanja dobio podršku 325 članova parlamenta.

On je u povodu izbora izjavio da predsjedavajući mora biti nezavisan i fer, te je obećao da će nastojati ujediniti parlament.

Funkcija predsjedavajućeg Donjeg doma inače se smatra nagradom za članove koji su dugo u parlamentu, ali sada podrazumijeva i aktivan angažman u pogledu procesa Brexita. U zadnje tri godine od referenduma o Brexitu, uloga predsjedavajućeg Donjeg doma uveliko je dobila na značaju.  

Predsjedavajući upravlja sporovima koji se tiču procedura, a ovlašten je da odlučuje o tome koji prijedlozi se uzimaju u razmatranje.

John Bercow koji se zadržao na poziciji predsjedavajućeg cijelih 10 godina, često je kritiziran za nekonvencionalnost i favoriziranje svih koji su pokušavali spriječiti vladin plan za Brexit, piše Euronews. Istovremeno, na njegovoj strani bili su oni koje je podržao u oponiranju vladi i analiziranju svih njenih poteza.

 

 

#Svijet