Članak

Sattler u posjeti USK i migrantskim kampovima

Tokom posjete, ambasador Sattler će uručiti 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova USK u sklopu podrške Evropske unije.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambassador Johann Sattler boravit će u Bihaću u utorak, 5. novembra 2019. godine. Ovom prilikom, ambasador Sattler će se sresti sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) i obići migrantske kampove "Borići" i "Bira" u Bihaću. Tokom posjete, ambasador Sattler će uručiti 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova USK u sklopu podrške Evropske unije jačanju rada policijskih službenika u USK na terenu.

Za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH za upravljanje migracijama, Evropska unija je od 2018. godine obezbijedila 36 miliona eura pomoći. Ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane,
vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Evropska unija obezbjeđuje i neophodnu opremu i stručnu pomoć policiji USK, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil.

Sattler će se susresti sa premijerom USK Mustafom Ružnićem, policijskim komesarom USK Mujom Koričićem i gradonačelnikom općine Cazin Nerminom Ogreševićem, gradonačelnikom BIhaća Šuhretom Fazlićem.

#BiH #MigrantskaKriza #USK #JohannSattler #Bihać