Članak

Udruženje žrtava i svjedoka genocida organizuje proteste ispred Ambasade Švedske

Dodjela Nobelove nagrade planirana je 10.12.2019. godine zbog čega je početak mirnog okupljanja previđen simbolično u 10 sati i 12 minuta.

SARAJEVO, (Patria) - Mirno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida bit će održano 5. novembra u 10.12 sati ispred zgrade Ambasade Švedske.

Povod mirnog okupljanja je odluka Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, koji je javno opravdavao i podržavao zločince i
zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Dodjela Nobelove nagrade planirana je 10.12.2019. godine zbog čega je početak mirnog okupljanja previđen simbolično u 10 sati i 12 minuta.

Podsjećamo, ranije je devet udruženja žrtava genocida i ratnih zločina uputilo pismo Komitetu za Nobelovu nagradu, zbog odluke da ove godine Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, velikom zaljubljeniku lika i djela Slobodana Miloševića.

Žrtve su u svom obraćanju potcrtale da ne očekuju da nagrada bude povučena, ali poručuju da je ovo završna faza genocida.

Kada Hotić iz Srebrenice, članica Udruženja „Majke enklava Srebrenice i Žepa“ poručila je kako je u Srebrenici izvršen genocid koji je dokazan, te da u još nekim općinama je također izvršen, ali nažalost nije dokazan.

„Našim problemom nakon rata su se bavili mnogi i neka su, nek se istina zna, nek se piše. Nažalost, imamo i onih koji negiraju genocid i koji nam govore da izmišljamo brojku ljudi, a imamo mezare i bijeli nišane koji nisu lažni. Ispod je po nekoliko kostiju izvučeno iz masovnih grobnica. Imamo opipljivu sliku. Mojih petero najbližih je u Potočarima“, kazala je Hotić.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žene žrtve rata“ kazala je da je ne bi iznenadilo da iduće godine nominuju Sinišu Milojčića, kojeg Švedska neće da izruči BiH.
Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH kazao je da ovo udruženje također potpisnik protestnog pisma.

#BiH #NobelovaNagrada #MuratTahirović #PeterHandke #AmbasadaŠvedske