Članak

Delhi: Proglašena vanredna situacija zbog zagađenosti zraka

Zagađenost zraka u Delhiju dosegla je najvišu razinu ove godine koja iznosi čak 400 puta više od one koja se smatra zdravom.

(Patria) – Zagađenost zraka u Delhiju dosegla je najvišu razinu ove godine koja iznosi čak 400 puta više od one koja se smatra zdravom.

U petak je u tom gradu proglašena vanredna situacija, da bi se tokom vikenda stanje pogoršalo pa je u nekim područjima indeks kvalitete zraka iznosio preko 900, što je znatno više od indeksa 25 koji Svjetska zdravstvena organizacija smatra sigurnim.

Zbog krajnje loše vidljivosti, više od 30 letova je preusmjereno s aerodroma Delhi.

Škole su zatvorene od prošlog utorka jer djeca otežano dišu i razboljevaju se, građevinski radovi su zaustavljeni, a vlada je organizirala distribuciju 5 miliona zaštitnih maski.

Ovakva zagađenost u Delhiju se dešava redovno u ovo doba godine usljed toksične mješavine dima od pirotehničkih sredstava koja se koriste za proslave, paljenja poljoprivrednih strništa u Punjabu i Haryani (što se smatra najvećim krivcem zagađenosti) kao i zahlađenjem zraka koje zadržava dim.

Zbog kiše i vlage u narednih par dana ne očekuje se poboljšanje situacije.

Stanovnici Delhija smatraju da vlada ništa ne čini u pogledu zagađenosti, dok se bolnice pune pacijentima sa respiratornim oboljenjima. Ekstremna zagađenost zraka u indijskim pokrajinama dovela je do skraćivanja životnog vijeka za 7 godina.

U izvještaju Ujedinjenih Nacija stoji da 14 od 15 najzagađenijih gradova su upravo u Indiji, piše britanski Guardian.

#Svijet