Članak

Škotska: Prva ministrica Nicola Sturgeon intenzivira kampanju pred 'najvažnije izbore u životu'

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon pozvala je svoje sunarodnjake da glasaju za nezavisnost kako bi izbjegli da budu 'iščupani iz evropske porodice' protiv svoje volje.

(Patria) – Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon pozvala je svoje sunarodnjake da glasaju za nezavisnost kako bi izbjegli da budu 'iščupani iz evropske porodice' protiv svoje volje.

Sturgeon koja je također lider Škotske nacionalne stranke (SNP) obratila se hiljadama koji su izašli na ulice Glasgowa, naglašavajući da su izbori koji predstoje 12. decembra 'najvažniji u našem životu' pored znaka na kojem stoji 'da', referirajući se na glas za nezavisnost Škotske.

Ona je također kritizirala Konzervativnu stranku i laburiste, navodeći da je 'Boris Johnson Trumpova marioneta' dok je za Corbyna kazala da 'nije čak u stanju odlučiti se u pogledu stava prema Brexitu'.

SNP vodi kampanju za drugi referendum za nezavisnost Škotske, s argumentom da većina Škotlanđana ne podržava haotični način izlaska Velike Britanije iz EU; naposlijetku, 62% stanovnika Škotske 2016. godine glasalo je za ostanak Ujedinjenog kraljevstva u EU.

Ipak, na referendumu o nezavisnosti održanom u Škotskoj 2014. godine, 55.3% građana glasalo je protiv nezavisnosti.

Uprkos tome, SNP koja zagovara nezavisnost odnijela je ubjedljivu pobjedu na izborima 2015. godine, sa nevjerovatnim skokom sa 6 na 56 mjesta u Donjem domu.

Međutim, na prijevremenim izborima 2017. SNP gubi 21 mjesto, te trenutno ima 35 mjesta u Donjem domu.

Špekulira se da, ukoliko laburisti ili Liberalne demokrate osvoje veću podršku nego Konzervativci, SNP bi ušla u koaliciju s tim strankama, a njihov neposredni prioritet bio bi - održati referendum o Brexitu ili zaustaviti Brexit.

Njemačka je u septembru Nicoli Sturgeon dodijelila nagradu za 'glas razuma' u pogledu Brexita.  

Tim povodom u svom obraćanju Sturgeon je izjavila: 'Škotska jeste i mislim da će uvijek biti evropska nacija, opredjeljena za Evropsku uniju', piše Euronews.

 

#Svijet