Članak

Farage ponudio Johnsonu izbornu alijansu za Brexit bez sporazuma

Nigel Farage ponudio Borisu Johnsonu izbornu alijansu ukoliko ovaj odustane od dogovora sa EU.

(Patria) – Britanski političar, TV lice i lider Brexit stranke Nigel Farage ponudio je Borisu Johnsonu izbornu alijansu ukoliko ovaj odustane od dogovora sa EU čime bi Velika Britanija izašla iz EU bez sporazuma.

Ovaj bivši lider desničarskog UKIP-a (Stranka za nezavisnost Velike Britanije), kazao je Johnsonu da mora odustati od dogovora jer 'to nije Brexit'.

Premijer Johnson je u više navrata javno odgovorio da ne postoji mogućnost alijanse sa bilo kojom strankom.

- Ponosimo se našim uvjerenjima, ponosimo se našim jednonacionalnim konzervatizmom, kazao je premijer za Sky News.

Njegova stranka nada se pobjedi na izborima 12. decembra na temelju kampanje za Johnsonov novi dogovor sa EU.

Istovremeno, Farage komentira da je Brexit stranka jedina koja istinski zagovara Brexit te je upozorio Johnsona da ne potcjenjuje odlučnost i organiziranost njegove stranke.

- Vjerujem da je jedini način da se ovo razriješi - u alijansi za odlazak. Tako bi Johnson osvojio značajnu većinu i konačno bi mogli realizirati Brexit, naglašava Farage navodeći kao primjer kanadski sporazum sa EU koji podrazumijeva 'sporazum o istinski slobodnoj trgovini'.

Nigel Farage se neuspješno pokušao domoći mjesta u parlamentu ravno 7 puta. Ovaj član Evropskog parlamenta bio je ključna figura u organizaciji referenduma o Brexitu.

Njegova stranka zagovara izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma. Iako bez ijednog mjesta u britanskom parlamentu, ima 29 članova u Evropskom parlamentu.

Predsjedavajući Konzervativne stranke James Cleverly smatra da bi glas za Faragea 'dao ključeve za Downing Street (sjedište vlade) i to stražnja vrata' lideru laburista Corbynu, ugrozio bi mogućnost za bilo kakav Brexit, a 2020. godina bi bila u znaku dva referenduma – jedan o Brexitu i drugi o nezavisnosti Škotske, tvrdi Cleverly.

#Svijet