Članak

Premijer Iraka podnio ostavku

Premijer Iraka Adil Abdul Mahdi prihvatio je da podnese ostavku pod pritiskom višesedmičnih protuvladinih protesta u toj zemlji.

(Patria) – Premijer Iraka Adil Abdul Mahdi prihvatio je da podnese ostavku pod pritiskom višesedmičnih protuvladinih protesta u toj zemlji.

Vijest je putem državne televizije objavio predsjednik Iraka Barham Salih. On je naveo da je Mahdi pristao da podnese ostavku pod uvjetom da se bez odgode postigne dogovor o novom kandidatu za tu poziciju kako bi se izbjegao politički vakum.

I dok se nastavljaju protuvladini protesti koncentrirani u gradu Diwaniyah, jedan od vodećih iračkih šitskih klerika Muqtada al-Sadr pozvao je ostale političke stranke da zajedno izglasaju nepovjerenje Abdulu Mahdiju.

Protesti predstavljaju kulminaciju dugogodišnjih pritužbi stanovništva na nezaposlenost, korupciju u vladi, kao i nedostatak osnovnih usluga kao što su električna energija i voda za piće.

Više od 200 demonstranata je izgubilo život u sukobima sa sigurnosnim snagama koje nisu prezale da koriste silu kako bi potisnule mase. Vlada je uvela i policijski sat, a ukinuti su internet i srodne usluge.

Ured UN-a u Bagdadu apelirao je na učesnike protesta da se suzdrže od širenja nemira porukom da 'nasilje samo rađa novo nasilje', te da je Iraku potreban zajednički napor svih građana koji će iscrtati put ka stabilnijoj i prosperitetnijoj zemlji, prenosi CNN.

 

 

 

#Svijet