Članak

Kongres Vijeća Evrope: Bez napretka lokalne i regionalne vlasti u BiH

Umjesto toga, suizvjestioci se zalažu za primjenu dodatnih napora kako bi se najbolje iskoristio postojeći ustavni i zakonski okvir.

SARAJEVO, (Patria) - Izvještaj o stanju lokalne i regionalne demokratije u Bosni i Hercegovini, koji je danas usvojen na 37. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, ne pokazuje veliki napredak u provedbi preporuka koje je Kongres uputio bh. vlastima 2012. i 2014. godine.

Iako se sa zadovoljstvom primjećuje da lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini uživaju slobodu udruživanja i da se niži nivoi vlasti aktivno uključuju u međunarodnu prekograničnu suradnju, izvještaj koji su pripremile Lelia Hunziker i Carla Dejonghe sugeriše da izuzetno složeni i neusklađeni sistemi lokalne uprave u entitetima trebaju dodatni pregled.

Kako je Kongres saopćio, u izvještaju se navodi da je stalni neuspjeh države u reformi sistema lokalne samouprave rezultirao nedostatkom jasnoće u raspodjeli odgovornosti između različitih nivoa vlasti, nedovoljnim poštivanjem načela supsidijarnosti, nedostatkom savjetovanja lokalnih vlasti o svim pitanjima koja se direktno tiču ​​njih i nepostojanja izbora u Mostaru (od 2008.).

Prema mišljenju izvjestiteljki, glavna prepreka postizanju opipljivih poboljšanja je sveprisutna, prodorna kontrola političkih stranaka podijeljenih po etničkim linijama, u kombinaciji sa sistemom pokroviteljstva.

Prema izvještaju, dva entiteta imaju vrlo različite sisteme lokalne uprave, ali se ipak suočavaju sa ozbiljnim zajedničkim izazovima, kao što su starenje stanovništva i povećana emigracija mladih, sve jača urbana i ruralna podjela, fragmentirana i skupa lokalna uprava i nedovoljna saradnja među raznim nivoima vlasti.

Na temelju praćenja posjeta u novembru 2018. i februaru 2019. suizvjestioci sumnjaju da se u skoroj budućnosti mogu očekivati ​​značajnije promjene zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini. 

Umjesto toga, suizvjestioci se zalažu za primjenu dodatnih napora kako bi se najbolje iskoristio postojeći ustavni i zakonski okvir.

Kongres preporučuje da Odbor ministara Vijeća Evrope pozove vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu neophodne korake u pravcu provođenja prethodnih preporuka, što bi omogućilo lokalnim institucijama da u potpunosti garantuju efikasne usluge i daju veći doprinos razvoju države.

#BiH