Članak

'Orderrrr': John Bercow napustio pročelje Donjeg Doma

Predsjedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow u četvrtak je, nakon 10 godina, napustio tu poziciju.

(Patria) – Predsjedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow u četvrtak je, nakon 10 godina mandata, napustio tu poziciju.

Bercow (56), koga smatraju jednim od najkontroverznijih parlamentaraca na toj funkciji u historiji Velike Britanije, odigrao je značajnu ulogu u procesu Brexita, naročito u pogledu očuvanja demokratskih vrijednosti prilikom donošenja odluka. Bercow je pritom često intervenirao i izvan uobičajenih okvira predsjedavajućeg, zbog čega su mu neistomišljenici zamjerili.

On je poziv na red - 'Order!' - učinio nezaboravnim.

Seb Whale koji trenutno piše njegovu biografiju za Euronews je komentirao:

- Smatram da će novi predsjedavajući odrediti da li je Bercow promijenio tu ulogu za sva vremena, a ako bi nastavio raditi na njegov intervencionistički način, to bi samo bio dokaz da jeste, kazao je Whale.

Whale je kazao da predosjeća da će parlament izabrati nekog 'kompetentnog i nešto manje kontroverznog nego što je to bio John Bercow'.

- On je bio veliki reformator i sposoban za velike stvari, ali je to često činio beskompromisno i na vrlo kontroverzne načine čime je mnoge naljutio, kazao je Whale za Euronews.

John Bercow je bio na funkciji predsjedavajućeg Donjeg doma od 2009. Prije toga je bio član britanske Konzervativne stranke. Član je britanskog parlamenta za Buckingham od 1997. Poslije Edwarda FitzRoya koji je obnašao funkciju predsjedavajućeg Donjeg doma cijelih 15 godina of 1928. do 1943., Bercow će ostati zapamćen u historiji po najdužem ostanku na toj funkciji.

#Svijet