Članak

Premijer Libana podnio ostavku

Libanski premijer Saad al-Hariri podnio je ostavku kako bi udovoljio zahtjevima demonstranata.

(Patria) – Libanski premijer Saad al-Hariri podnio je ostavku kako bi udovoljio zahtjevima demonstranata.

Hariri je u utorak izjavio da će podnijeti ostavku predsjedniku Michelu Aounu kao odgovor na proteste, tvrdeći da nema drugog rješenja.

Pritom je pozvao sve građane Libana da u toku nacionalnih protuvladinih protesta očuvaju mir.

- Libanski narod je 13 dana čekao na odluku o političkom rješenju koje bi zaustavilo pad ekonomije. Tokom tog perioda sam pokušao naći način izlaska iz situacije slušajući glas naroda, kazao je Hariri u svom obraćanju.

Liban već dvije sedmice potresaju masovni protesti usmjereni protiv političkih elita, nepotizma i korupcije koji samo pogoršavaju ionako lošu ekonomsku situaciju u toj zemlji.

Premijerova ostavka će vjerovatno predstavljati bar djelomičnu satisfakciju demonstrantima koji pored ostalog zahtijevaju i prijevremene parlamentarne izbore.

Premijer je prošle sedmice pokušao umiriti demonstrante nudeći reformske mjere koje je dogovorio sa drugim grupama u njegovoj koalicionoj vladi, a koje su usmjerene na borbu protiv korupcije i aktivaciju ekonomskih reformi.

Međutim, kako se sve svelo na obećanja, protesti protiv vlade su nastavljeni.

Nacionalni protesti dešavaju se usred teške ekonomske krize u Libanu. Banke, škole i poslovni objekti su zatvoreni već deseti dan, prenose agencije.

#Svijet