Članak

Informativni centar o MKSJ: Brammertz održao historijski čas sarajevskim srednjoškolcima

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, kazao je da Grad Sarajevo veoma cijeni to što je uradio Haški tribunal.

SARAJEVO, (Patria) - Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, Serge Brammertz, boravi danas u Sarajevu gdje se sastao sa predstavnicima Gradske uprave Sarajeva, dogradonačelnicima Ivicom Šarićem i Milanom Trivićem, a uoči podnošenja izvještaja o našoj zemlji Vijeću sigurnosti UN-a u decembru.

Brammertz je posjetio Informativni centar o MKSJ koji je smješten u Vijećnici, te obišao sudnicu Haškog tribunala. Potom je u organizaciji Informativnog centra o MKSJ koji djeluje u sklopu Gradske uprave održao historijski čas za sarajevske srednjoškolce.

"Primarna svrha moje posjete danas je razgovor s učenicima. Ovo je dobra prilika da porazgovaram s gimnazijalcima koji su budućnost ovog grada i zemlje. Siguran sam da će upravo oni pomoći da se ide naprijed. Drago mi je da pokazuju interes za politiku i pravdu", rekao je Brammertz.

Brammertz je sarajevskim gimnazijalcima pričao o trenutnim izazovima kada je riječ o međunarodnoj pravdi, te naglasio da je neophodno njegovati kulturu sjećanja i kontinuirano učiti od svjedoka vremena.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, kazao je da Grad Sarajevo veoma cijeni to što je uradio Haški tribunal.

"Posebno cijenimo doprinos koji je dao Brammertz, što može stati u tri riječi - istina, pravda i pomirenje. To je najteži posao i problem u rješavanju konflikata. Grad Sarajevo to razumije", kazao je Trivić.

Brammertzu su zamjenici gradonačelnika Šarić i Trivić uručili zahvalnicu Grada Sarajeva za njegov dosadašnji doprinos, te sarajevski zlatnik.

#BiH #GradSarajevo #SergeBrammertz #Vijećnica