Članak

Idem tamo gdje me cijene: Putin u posjeti Orbanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu će otputovati u Budimpeštu kako bi se susreo sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

(Patria) – Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu će otputovati u Budimpeštu kako bi se susreo sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Poznato je da dvojica lidera njeguju blizak odnos i zajedničke stavove, te je Putin zadnjih godina čest gost u Budimpešti.

Mađarski mediji su prenijeli da će glavna tema razgovora biti ugovor između dvije zemlje o snabdijevanju gasom koji ističe 2021. godine. Naime, Mađarska ovisi o Rusiji za većinu svojih potreba za gasom, a nakon što Rusija realizira dovod gasa ispod Crnog mora do Turske sa jednom linijom direktno za Mađarsku, ta zavisnost će vjerovatno i porasti.

Pretpostavlja se da će dvojica lidera razgovarati i o ugovoru za nadgradnju jedine nuklearne stanice u Mađarskoj koja se finansira ruskim kreditom.

Za razliku od mađarske vlade koja uvijek nastoji ukazati posebnu dobrodošlicu ruskom lideru, Putinov odnos s drugim EU liderima je značajno poremećen nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Politički analitičari smatraju da korist od susreta ubire i sam Orban koji nastoji prikazati Mađarsku kao most između EU i Rusije odnosno Istoka.

 

#Svijet