Članak

Konačno podrška: Britanski parlament glasao u korist Johnsonovog prijedloga za prijevremene izbore

Britanski parlament je u trećem i finalnom krugu glasanja podržao prijedlog premijera Borisa Johnsona za prijevremene izbore 12. decembra.

(Patria) – Britanski parlament je u trećem i finalnom krugu glasanja podržao prijedlog premijera Borisa Johnsona za prijevremene izbore 12. decembra.

Za razliku od ranijeg podijeljenog stava, ovog puta je 438 članova parlamenta podržalo prijedlog dok je samo 20 glasalo protiv. Ovo je prvi put da je parlament podržao Johnsona od njegovog imenovanja. On je predložio izbore nakon što je parlament zaustavio njegov pokušaj ratifikacije Sporazuma o povlačenju prije tadašnjeg roka za Brexit 31. oktobra.

Prijedlog je proslijeđen na odlučivanje Domu lordova.

Članovi parlamenta su prije finalnog kruga glasanja odbili prijedlog za promjenu datuma u korist 9. decembra.

Lider Donjeg doma Jacob Rees-Mogg saopćio je da se parlament raspušta u srijedu, 6. novembra.

Johnson insistira  na prijevremenim izborima jer postojeću strukturu parlamenta krivi za obstruiranje procesa Brexita, zbog čega je ranije u septembru donio uvelike kritiziranu odluku o njegovoj suspenziji.

Johnsonovi kritičari uključujući prominentne torijevce kao što su Philip Hammond i Ken Clarke, okrivljuju ga za odgodu Brexita navodeći da je odgađao Sporazum o povlačenju kako bi isposlovao prijevremene izbore.

Prijevremeni izbori će biti prvi izbori koji se dešavaju u božićnoj sezoni još od 1923. godine, piše Euronews.

Skeptici smatraju da bi turobno zimsko vrijeme moglo ugroziti izlaznost na izbore.

Ishod glasanja će biti objavljen do petka, 13. decembra. U slučaju da ni jedna stranka ne ostvari značajniji rezultat, proces Brexita ostaje u slijepoj ulici.

Ankete sprovedene u oktobru pokazuju da su Konzervativci oko 10% ispred laburista.

 

 

#Svijet