Članak

Zaev: Upotreba imena Sjeverna Makedonija bit će blokirana

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koji su Makedonija i Grčka potpisale 17. juna 2018. tijesno povezani s napretkom Sjeverne Makedonije ka učlanjenju u EU.

SKOPLJE, (Patria) - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da odgađanje početka pristupnih pregovora Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom dovodi u rizik Prespanski sporazum odnosno da će i upotreba novog imena Sjeverna Makedonija biti blokirana. 

"Tačnije, to znači da će dijelovi o unutrašnjoj upotrebi novog imena Sjeverna Makedonija biti blokirani i neće moći biti provedeni", naveo je Zaev u intervjuu za Euronews na grčkom jeziku, prenose mediji.

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koji su Makedonija i Grčka potpisale 17. juna 2018. tijesno povezani s napretkom Sjeverne Makedonije ka učlanjenju u EU.

"Neki članovi bit će zamrznuti jer ne mogu biti provedeni. Pokušat ćemo ih provesti, ali su obje stvari povezane", rekao je Zaev dodavši da nema alternative za Evropsku uniju. 

"Nema druge ponude koja bi mogla biti alternativa. Ono što neki nude ne daje nam demokratiju, vladavinu prava i slobode. Ako se svjetlost zvjezdica na zastavi Evropske unije ugasi, bit ćemo u tamnici. I možemo se izgubiti u toj tamnici. Ako se radikalizaciji i vraćanju nacionalizma pruža pogodno tlo, oni će nanijeti ogromnu štetu cijelom Balkanu. A kad Balkan ima problem, onda i Evropa ima problem", zaključio je Zaev.

Prespanskim sporazumom Makedonija i Grčka riješile su desetljetni spor o imenu Makedonije. Sporazum je predvidio da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njeno učlanjenje u NATO i Evropsku uniju.

#Region #EU #SjevernaMakedonija #ZoranZaev