Članak

Stereotipiziranje: Stariji muškarci i jako mlade žene

Danas su tabloidi kao udarni napis ponudili ilustrovanu vijest da se bivši suprug Christie Brinkley, arhitekt Peter Cook (60) vjerio sa svojom partnericom Albom Jancou.

Danas su tabloidi kao udarni napis ponudili ilustrovanu vijest da se bivši suprug poznate američke glumice i modela iz osamdesetih Christie Brinkley, arhitekt Peter Cook (60) vjerio sa svojom partnericom Albom Jancou.

Bila bi to čak i po mjerilima Hollywoda otrcana, ispodprosječna storija da zaručnica nije 21-godišnja studentica, jednake dobi kao Peterova najmlađa kćerka.

Činjenica da je vijest udarna govori u prilog tome da ni Hollywood nije prestimuliran i da još uvijek, tu i tamo, skriva poneku skrupulu.

'Srodne duše', 'Nafaka' i druge priče

Dakle, kada je Peteru bilo 38 godina, Alba još uvijek nije bila niti začeta. Ali to ih ne sprečava da jedno drugo nazivaju 'srodnim dušama'. Jer kako spiritualisti drže – duše putuju i nikad se ne zna kad i gdje će se sresti (niti koliko godina će u tom trenutku imati).

Zašto se i ne bi osjećali 'srodno' kad se radi o izvrsnoj početnoj hemijskoj povezanosti i na mnoge načine korisnoj pa i interesnoj zajednici jer Muškarac zbog mlađe Žene vježba i pazi što jede, dakle, održava zdravlje koje je u tim godinama već posljedično životnim stresovima 'klimavo', te pršti od adrenalina za koji je vjerovao da je na odlasku (bar kad je taj izvor u pitanju) koji mu ulijeva samopouzdanje, a što ga sve u konačnici čini zdravijim i sretnijim.

A jako mlada Žena zauzvrat osjeća da dobija pažnju i nježnost emocionalno zrelog, rafiniranog Muškarca (izuzeci, oprostite!) koga muškost ne sprečava da pokaže emocije i nježnost, koji izvrsno čita facijalne ekspresije i drži do njenog zadovoljstva više nego i do vlastitog – za razliku od nesigurnih i zbunjenih ili pak nadobudnih i prenapetih mladića njene dobi.

I Zgodna i Zadivljena

Teško je govoriti o statistici - osim naših ličnih opažanja i opjevanih tuđih iskustava, ali muškarci bi se vjerovatno složili da, kako stare, preferiraju znatno mlađe žene, čak tako mlade žene da ih ne možemo nazvati ženama nego - djevojkama. Jer, što je ona više 'djevojka' to je on više 'mladić'. Pritom često ne postavljaju jasne granice kad je broj u pitanju pa im se sviđaju i mlade žene starosne dobi njihove odrasle djece.

Zašto je to tako?

Prvo objašnjenje, naučno i mnogo manje naučno, koje pada na pamet je erotska privlačnost. Poznato je da se muškarci vizuelno erotiziraju te utoliko mlađe i svježije žensko tijelo ima, činjenica je, veću šansu da vizuelno privuče i zaintrigira muškarca.

Posve drugo poglavlje je da li će muškarac uraditi nešto po pitanju takve... zaintrigiranosti.

Međutim, iako ključan, vizuelni faktor nije jedini; naime, muškarci nalaze žensko divljenje gotovo jednako poticajnim kao privlačno žensko tijelo. Otud se među vrlo uspješnim zavodnicama često nađu žene koje ne zadovoljavaju stereotip 'top ribe' jer znaju kako da muškarca svojim ponašanjem pozicioniraju u sam centar svijeta. Pored toga, neko ko je od vas mlađi 20+ godina obično vjeruje u sve što tvrdite, a respekt u današnje vrijeme je pravo osvježenje i stimulans.

A ako je Mlađa Žena i privlačna i responsivna, štaviše zadivljena, šansa za drugi i treći susret, pa potom razvoj odnosa je naglo porasla. 

O motivu se ne raspravlja

Obzirom na činjenicu da u toj dobi muškarčeva spolna moć prirodno opada, manje je važna autentičnost ženske zainteresiranosti (dakle, da li je u pitanju sam muškarac ili njegova finansijska ili društvena moć) i on je na to spreman zažmiriti jer mu upravo ta zainteresiranost i divljenje grade svojevrstan katapult ili bypass koji će mu pomoći da premosti eventualnu smanjenu sigurnost u pogledu njegove liderske uloge u tjelesnoj razmjeni ljubavi. A pragmatični kakvi jesu, muškarci su skloniji selektivnom razmišljanju pa će i u ovom slučaju ekstrahirati samo neophodnu informaciju: Mlada zgodna žena + Zeleno svjetlo = Akcija   

Jer, Muškarac 'kastriran' slobodno izraženim mišljenjima Zrelijih Žena, koga se, što je čest slučaj, u vezi uzima zdravo za gotovo, čija se muškost namjerno ili nenamjerno povređuje ili ponižava direktnim ili indirektnim porukama i ponašanjima – ne bi izgledao poput Petera na slici i teško da bi mogao imati visoko mišljenje o sebi u dobi kada je ionako uzdrman promjenom vlastitog hormonskog statusa.

Naime, naučna istraživanja su dokazala da muškarci u pedesetim i šezdesetim godinama počinju proizvoditi manje testosterona – kralja muških hormona koji ga čini Muškarcem, kao i vazopresina koji muškarca čini teritorijalnim, zaštitničkim i koji potiče muškost. Utoliko odnos testosterona i estrogena (potonji poznat kao ženski hormon) kod muškarca te dobi se mijenja u korist estrogena, pa on više nego ranije postaje skloniji iskazivanju ljubavi putem dodira ili verbalno.

Tako očinska zaštita emocionalno zrelog muškarca koji posjeduje empatiju i koji je visoko motiviran da pokaže razumijevanje čak i za slomljeni umjetni nokat, a uz to ne bježi od bliskosti nakon seksa za razliku od mlađih muškaraca – postaje fatalna kombinacija za Mlade Žene koje ne moraju biti privučene samo novcem, iako i finansijska stabilnost može imponirati jer doprinosi općem seksepilu i auri moćnog muškarca, te se one lako mogu osjetiti poput Alise u zemlji Pravih muškaraca.

Umjesto katarze

Ako se čini da obrt u kojem stariji muškarac ubrzo gubi mladu partnericu jer je veza interesna - visi u zraku, nismo imali takvu namjeru, tek pokušavamo razumjeti fenomen.

Statistika bi možda pokazala da je šansa za izostanak happy endinga jednaka šansi prekida veze u parovima gdje ne postoji velika razlika u godinama. Neposredni egzemplar je Peterova bivša i od njega starija supruga Christie (65) koja je promijenila već 4 muža iz iste starosne grupe, a izgleda tako dobro kao da se priprema za narednog.

Na sve možemo samo reći – zašto ne? Svako bi trebao da zna šta je za njega dobro.

#Lifemagazin