Članak

Od danas Aleja ambasadora broji 202 lipe

Trenutno Aleja ambasadora ima 202 posađena stabla lipe, a tradicija se nastavlja, što opet potvrđuje načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

SARAJEVO, (Patria) - U Aleji ambasadora danas je organizovana još jedna sadnja lipa, a broj zasađenih stabala prešao 200. Jubilarnu lipu zasadio je ambasador Islamske Republike Pakistan Muhammad Khalid Rao, a priliku da zasade lipu dobili su i ambasadori Kine, Sjeverne Makedonije i Belgije.

Prema tradiciji započetoj davne 2002. godine, ambasadorima u sadnji uvijek pomažu njihovi domaćini iz Općine Stari Grad: općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić, te njegovi zamjenici Vedran Dodik i Sanel Dragolovčanin.

Prvu današnju lipu, 199. po redu zasadila je njegova ekselencija Ekrem Ebibi, ambasador Republike Sjeverne Makedonije. Ebibi je treći ambasador ove prijateljske zemlje koji je dobio priliku zasaditi svoj stablo u Aleji ambasadora, ali prvi pod novim zvaničnim međunarodnim nazivom ove zemlje - Republika Sjeverna Makedonija.

„Projekat Aleja ambasadora je zaista značajan što okuplja ljude iz svih krajeva svijeta u jednom centru kao što je Sarajevo. Želim da moja lipa bude pokazatelj dobre budućnosti ove zemlje i njenih naroda“, kazao je ambasador Ebibi.

Potom je na red došla i jubilarna 200. lipa, a posadio je ambasador Islamske Republike Pakistan Muhammad Khalid Rao koji nije krio oduševljenje.

„Drveće ima višestruku namjenu, kako za zdravlje naše planete, tako i za ljepotu krajolika, stoga moramo nastaviti sadnju drveća kako bi naša djeca udisala svjež zrak. Vlada Islamske Republike Pakistan je pokrenula akciju sadnje preko milijardu drveća širom naše zemlje“, izjavio je ambasador Khalid Rao nakon sadnje.

Današnja sadnja lipe je posebna i po tome što je Kraljevina Belgija dobila svoje prvo stablo u Aleji ambasadora. Naime, ova zemlja nema svoju ambasadu u našoj zemlji, već samo predstavnički ured. William Asselborn je prvi šef Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije koji je izrazio veliku želju da posadi stablo u Aleji ambasadora, a Općina Stari Grad mu je izašla u susret.

„Istina da zbog određenih okolnosti Belgija nema svoju ambasadu u BiH, ali zbog jako dobrih odnosa i povezanosti dvije zemlje imamo diplomatski ured. Jedina razlika je što nemamo konzularni odjel, ali opet građani BiH slobodno putuju u Belgiju bez viza, pa isti i nije mnogo potreban“, pojasnio je William Asselborn.

Lipu je danas posadio i ambasador najmnogoljudnije zemlje svijeta, rastućeg svjetskog ekonomskog giganta Narodne Republike Kine. Njegova ekselencija Ji Ping je četvrti ambasador svoje zemlje, koji sada ima svoje stablo u Aleji ambasadora, a Ping je poručio da četiri kineska stabla u Aleji ambasadora simbolizuju dobre odnose dvije zemlje.

„Nedavno pokrenuta incijativa kineske vlade 17+1, odnosno produbljivanje i poboljšanje saradnje Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, koja uključuje i BiH, dovoljno pokazuje ineres za dobre odnose“, bile su riječi ambasadora Pinga.

Trenutno Aleja ambasadora ima 202 posađena stabla lipe, a tradicija se nastavlja, što opet potvrđuje načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

„Iskoristili smo jesenji period za sadnju većeg broja lipa. Pri samom smo kraju lijevog niza, gledajući iz pravca Kozije ćuprije. Svakako u narednom vremenskom periodu ćemo razmatrati i proširenje Aleje ambasadora, odnosno stvaranje dodatnog prostora za sadnju lipa i nastavak ove tradicije“, rekao je načelnik Hadžibajrić na kraju ove jedinstvene ceremonije.

#Lifemagazin #Sarajevo #IbrahimHadžibajrić #AlejaAmbasadora #Kozijaćuprija