Članak

Napad na džamiju u francuskom Bayonneu, dvije osobe teško povrijeđene

Bivši izborni kandidat francuskog Nacionalnog fronta sumnjiči se da je izvršio napad na džamiju u Bayonneu pri čemu su povrijeđene dvije osobe.

(Patria) – Bivši izborni kandidat francuskog Nacionalnog fronta sumnjiči se da je izvršio napad na džamiju u Bayonneu pri čemu su povrijeđene dvije osobe dok su se pripremale za popodnevnu molitvu.

Muškarac osamdesetih godina pokušao je zapaliti vatru na vratima džamije u čemu su ga pokušale spriječiti dvije osobe na koje je potom pucao.

Osumnjičeni se trenutno nalazi u policiji na ispitivanju, dok su žrtve starosne dobi 74 i 78 prebačene u bolnicu. 

Počinitelj je uhapšen u njegovoj kući u malom francuskom gradu Saint-Martin-de-Seignanx koji se nalazi 10 km od Bayonnea. Ovog lokalnog kandidata Nacionalnog fronta iz 2015. godine (koji sada nosi naziv Rassemblement National) identificirali su policijski izvori i lokalni mediji, a stranka je sve potvrdila izjavom u kojoj se kaže i to da je on isključen iz stranke 'zbog izjava suprotnim vrijednostima i politici Nacionalnog fronta'.

Zamjenik gradonačelnika Mike Bresson izjavio je da je osumnjičeni bio poznat po verbalnim prijestupima te da je 'izgledao kao neko sa psihičkim poremećajem' i da 'nije volio ljevičare niti one u centru, ali ni mnoge desničare'.

Javio se i lokalni list Sud-Ouest koji je otkrio da su nedavno primili 'ljutito' pismo od osumnjičenog, ali ga zbog 'diskriminatornog i ksenofobnog sadržaja' nisu objavili.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner objavio je na svom Twitteru da je 'ljut' zbog događaja u Bayonneu, te je žrtvama napada i njihovim porodicama poslao želje za oporavkom.

Lider desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen također je reagirala na napad izjavom da se radi o 'neizrecivom činu apsolutno suprotnom vrijednostima (našeg) pokreta. Takvi zločini se moraju neumoljivo tretirati', podvukla je Le Pen.

 

#Svijet