Članak

Britanski parlament odbio Johnsonov zahtjev za prijevremene izbore

Članovi britanskog parlamenta odbili su zahtjev premijera Borisa Johnsona za prijevremene izbore 12. decembra.

(Patria) – Članovi britanskog parlamenta odbili su zahtjev premijera Borisa Johnsona za prijevremene izbore 12. decembra.

Nakon što nije uspio osigurati podršku dvije trećine parlamenta koja mu je bila neophodna, Johnson će već u utorak pokušati iznaći alternativni pravni put ka izborima.

U njegovom trećem neuspjehu da dobije podršku za izbore, Johnsona je podržalo 299 članova parlamenta, ali su protiv njegovog prijedloga glasala 434 zakonodavca.

Odmah po objavi rezultata, Johnson je izjavio da će vlada poduzeti kraći, alternativni način da realizira izbore koji zahtijeva usvajanje amandmana na Zakon parlamenta iz 2011. sa podrškom obične većine.

Međutim, da bi to postigao, Johnsonu će trebati podrška opozicionih stranaka kao što su Škotska nacionalna stranka (SNP) i Liberalni demokrati koji su već predložili izbore 9. decembra, ali sa garancijom da Johnson neće pokušati revidirati sporazum o povlačenju koji je dogovorio sa Briselom.

Lider laburista Jeremy Corbyn izjavio je da će njegova stranka pažljivo razmotriti bilo koji zakon koji fiksira datum za prijevremene izbore.

- Podržat ćemo izbore samo kada Brexit bez sporazuma ne bude više opcija, kada se datum izbora ugradi u zakon, te kada osiguramo da se studentima nije oduzelo pravo da glasaju, podvukao je Corbyn.

Naglašavajući da 'neželjeno prolongiranje britanskog članstva u EU samo uništava demokraciju', Johnson je ipak potvrdio da prihvata odgodu Brexita, ali je insistirao da EU potvrdi da neće biti još jedne odgode nakon 31. januara.

Podsjetimo, EU je prihvatila zahtjev za produžetak roka koji je Johnson nevoljko poslao (primoran odlukom parlamenta) do 31. januara 2020. uz opciju ranijeg izlaska ukoliko i odmah nakon što britanski parlament ratificira Sporazum o povlačenju.

Britanske opozicione stranke, Škotska nacionalna stranka (SNP) i Liberalni demokrati obratili su se pismenim putem Donaldu Tusku i potvrdili da, ukoliko EU odobri produžetak roka do 31. januara 2020. godine, SNP će predložiti amandman na Zakon o parlamentu što bi omogućilo da se održe prijevremeni izbori 9. decembra. Takav prijedlog zakona zahtijeva običnu većinu, a sa 51 članom parlamenta (sa SNP i Liberalnim demokratama), Johnsonu ne bi trebala podrška laburista, piše Euronews.

 

 

#Svijet