Članak

EU spremna potpisati tromjesečni produžetak roka za Brexit

Evropska Unija se priprema da potpiše sporazum o produžetku roka za Brexit do 31. januara 2020. godine...

(Patria) – Evropska Unija se priprema da potpiše sporazum o produžetku roka za Brexit do 31. januara 2020. godine, s opcijom da Velika Britanija izađe i ranije iz bloka ukoliko se Sporazum o povlačenju ratificira.

Britanski Guardian došao je u posjed informacije da će sporazum EU27 o novom roku za Brexit biti objavljen u ponedjeljak ujutru, nakon intenzivne diskusije tokom vikenda, naročito između Borisa Johnsona i Emmnuela Macrona koji se protivio produženju roka poslije 15. novembra.

Sporazum koji je je još uvijek u formi nacrta precizira da Brexit 31. oktobra bez sporazuma o povlačenju više nije niti opcija.

U Deklaraciji EU koja dolazi u prilogu nacrta sporazuma, kaže se da se EU neće vraćati za pregovarački sto kad je u pitanju Sporazum o povlačenju.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji je intezivno raspravljao o Brexitu sa EU27 tokom vikenda, očigledno je uspio uvjeriti Francusku da prihvati produžetak roka, što je rezultiralo nacrtom sporazuma.

Liberalni demokrati i Škotska nacionalna stranka prihvatili su da razmotre prijedlog zakona o općim izborima 9. decembra, što je vjerovatno dodatno doprinijelo pozitivnoj odluci EU o produžetku roka za Brexit.

 

#Svijet