Članak

Izbori u istočnoj Njemačkoj: AfD ispred CDU Angele Merkel

Desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) pobijedila je na regionalnim izborima u istočnoj Njemačkoj stranku desnog centra Angele Merkel, Kršćansku demokratsku uniju (CDU).

(Patria) – Desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) pobijedila je na regionalnim izborima u istočnoj Njemačkoj stranku desnog centra Angele Merkel, Kršćansku demokratsku uniju (CDU), prenose agencije.  

Na prvom mjestu u istočnoj pokrajini Tiringiji zadržala se stranka Linke krajnje ljevice, dok je AfD na drugom mjestu zahvaljujući skoku od 13% u odnosu na prethodne izbore.

'Sunce se rađa na Istoku i uskoro će sjati iznad cijele Njemačke', izjavio je nakon objave rezultata Bjoern Höcke, lider AfD-a u toj pokrajini.

CDU Angele Merkel doživjela je pad od 11% u odnosu na prošle izbore.  

Annalena Baerbock iz Zelenih koji su dobili 5,4% podrške komentirala je da je šokirana rezultatima stranke AfD 'čiji kandidat je fašist', prenosi Euronews.

AfD lider Höcke ne skriva svoje antiimigrantske stavove, a kritiziran je od strane umjerenih političara i jevrejskih lidera zato što je spomenik Holokaustu u Berlinu nazvao 'spomenikom sramote'.

Rezultat je bio razočaravajući za Socijaldemokrate koji su osvojili samo 8,6% glasova.

Podsjetimo, AfD je na izborima u septembru ostvario uspjeh u dvije njemačke pokrajine – Saksoniji i Brandenburgu. U Saksoniji je AfD dospio na drugo mjesto iza CDU, a u Brandeburgu također na drugo mjesto iza Socijaldemokrata.

Na izbore u Tiringiji izašlo je 65% glasača.

Izbori se dešavaju nakon nedavne pucnjave u blizini sinagoge u Tiringiji koje je njemački ministar unutarnjih poslova nazvao 'antisemitskim napadom'.

 

#Svijet