Članak

Susret Gantz - Netanyahu: Formirati jedinstvenu vladu, spriječiti treće izbore

Lideri pobjedničkih stranaka na izborima u Izraelu, Benny Gantz i Benjamin Netanyahu sastali su se u nedjelju poslije podne kako bi razgovarali o formiranju vlade.

(Patria) – Lideri pobjedničkih stranaka na izborima u Izraelu, Benny Gantz i Benjamin Netanyahu sastali su se u nedjelju poslije podne kako bi razgovarali o formiranju vlade.

Bio je to je prvi susret dvojice lidera koji su osvojili gotovo jednak broj mjesta u parlamentu, nakon što je Gantz prošle sedmice dobio mandat da formira vladu.

Za razliku od ranijih susreta, ovaj je završio bez okrivljavanja druge strane za zastoj u formiranju vlade.

'Imao sam poslovni sastanak s premijerom. Mogu vas informirati da ću nastaviti s naporima na formiranju jedinstvene vlade kako bi se spriječili treći izbori u Izraelu', kazao je Gantz reporterima nakon sastanka, prenosi The Times of Israel.

Netanyahu je prije susreta izjavio da nova vlada zahtijeva 'široka ramena' koja mogu donositi 'teške odluke' zbog sigurnosnih prijetnji u regionu Bliskog istoka, naročito u Libanu, Iraku, Siriji i Iranu. On time opravdava potrebu za jedinstvenom vladom koja nije političko pitanje već pitanje državne sigurnosti 'najvišeg stepena', piše The Jerusalem Post.

Ključne prepreke postizanju dogovora između dvije vodeće stranke u Izraelu predstavljaju dva pitanja; prvo, da li će Netanyahu nastaviti voditi pregovore ispred cijelog desnog ultrareligioznog bloka ili samo ispred Likuda. Naime, Plavo i bijelo nastoji odvojiti Likud od religijsko-desničarskih saveznika, ali Netanyahu insistira na svom bloku podrške jer mu donose veći broj mjesta u parlamentu. Drugo pitanje se tiče pozicije premijera tj. ko će prvi obnašati funkciju premijera (na rotacionoj osnovi), a ako je to Netanyahu, kada će ga zamijeniti Gantz, naročito u kontekstu sudskog procesa u kojem se trenutno nalazi premijer Netanyahu.

Netanyahuov Likud također smatra 'opasnim za Izrael' navodnu namjeru Gantzove alijanse Plavo i bijelo da formira vladu na temelju manjine u parlamentu s vanjskom podrškom anti-cionističke Zajedničke liste (predominantno arapska) koja ne prihvata koncept Izraela kao jednonacionalne jevrejske države.

Pregovarački tim Plavo i bijelo također je razgovarao sa predstavnicima Libermanove sekularističke desne stranke Yisrael Beytenu o njihovom ulasku u vladu. Libermanov tim je naglasio da ne bi podržali manjinsku vladu jer ne žele podržati bilo kakve 'kontroverzne inicijative' – njihov izbor je jedinstvena vlada sa Likudom i Plavo i bijelo.

Složili su se da Yisrael Beytenu i Plavo i bijelo imaju slične sekularističke politike što ih sprečava da sjede u vladi zajedno sa haredi strankama (ultraortodoksnim). Ove dvije stranke zagovaraju služenje vojnog roka i za ultraortodoksne studente, kao i usvajanje osnovnog nastavnog programa u haredi školama, potom re-aktivaciju javnog prevoza i na Shabbat, kao i građanske brakove.

Pregovori s ciljem formiranja vlade nastavit će se i tokom sedmice, piše Jerusalem Post.
 

#Svijet