Članak

Migranata je sve više: Prijeti li Tuzlanskom kantonu humanitarna kriza

Crveni krst je ostao bez hrane, a iz Kantonalne vlade ističu da postoji opcija za izgradnju migracionog centra.

SARAJEVO, (Patria) - Broj migranata u Tuzli je sve veći. Zarazne bolesti, boravak na otvorenom i dolazak zime prijete stvaranju humanitarne katastrofe.

Crveni krst je ostao bez hrane, a iz Kantonalne vlade ističu da postoji opcija za izgradnju migracionog centra. Biće potrebna saglasnost lokalne vlasti, koja je do sada izostajala, javlja BHRT.

No, premijer Denija Tulumović navodi da bi, s obzirom da je riječ o lokaciji od društvenog značaja, to moglo biti riješeno.

Tulumović je kazao da Vlada Tuzlanskog kantona ima prilično ograničene mogućnosti kada je u pitanju tranzit migranata kroz Tuzlanski kanton, a trenutne aktivnosti se realizuju kroz resore unutrašnjih poslova kada je sigurnost u pitanju, zdravstva u oblasti medicinskog zbrinjavanja i saniranja povreda kod migranata, te rada i socijalne politike u smislu saradnje sa nevladinim sektorom, putem kojeg se za potrebe migranata osigurava određeni broj obroka.

"Moramo reći da je na ovom polju u potpunosti zakazao državni nivo vlasti čija je ovo izvorna i ustavna nadležnost. Mi se cijelo vrijeme borimo sa problemom, nastojimo povećati kapacitete za prihvat, a sistemsko rješenje problema je u preventivi, odnosno kvalitetnoj zaštiti porozne granice između BiH i Srbije na rijeci Drini, čime bi se prevenirao ulazak migranata u BiH“, rekao je premijer Tulumović i dodao da je Vlada i on lično već imao prijedloge objekata i prostora za izgradnju privremenog prihvatnog centra kapaciteta od 100 do 150 migranata, ali da za te prijedloge nije dobijena saglasnost lokalnih samouprava, piše BHRT.

#BiH #Migranti #Tuzla #DenijalTulumović