Članak

Zaev: Od politike proširenja EU svi imaju koristi, zatvaranjem vrata svi gube

Dodao je da iako je lično pogođen odlaganjem EU da objavi datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije izgubio nadu u EU.

SARAJEVO, (Patria) - Od politike proširenje Evropske unije svi imaju korist, a eventualnim "zatvaranje vrata svi gube", poručio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u intervjuu za list Danas.

Dodao je da iako je lično pogođen odlaganjem EU da objavi datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije izgubio nadu u EU.

"Od nastavka politike proširenja svi imaju koristi. Eventualnim zatvaranjem vrata svi gube“, istakao je Zaev, koji je ubijeđen u pobjedu svog Socijaldemokratskog saveza na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji.

Zaev se nadam priici da lično razgovara sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

"Vjerujem da i on zna da evropske integracije nemaju alternativu, kako za moju zemlju, tako i za države Zapadnog Balkana", kaže Zaev.

On je rekao da zemlje regiona mogu da razvijaju ekonomske odnose, regionalnu saradnju, kulturne veze kako u regionu, tako i zajedno kao region ili svaka zemlja pojedinačno sa EU.

"Ali, biti dio evropske porodice znači biti rame uz rame sa državama članicama EU u promociji demokratije, ljudskih prava i sloboda, visokih standarda u određenim oblastima, kao što je pravosuđe. Mi kao država prednjačimo u regionu u procesima reformi", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

#Region #SjevernaMakedonija #EvropskaUnija #ZoranZaev