Članak

Sa najstarijim oružjem na Svjetskom prvenstvu: Bejdić i Skomorac osigurali paraolimpijske norme

Predstavnici 58 zemalja su nam čestitali, a iz BiH niko nije nazvao ni da pita šta je to bilo.

SARAJEVO, (Patria) - Ervin Bejdić i Zerina Skomorac, bosanskohercegovački takmičari u Para Shootingu osigurali su nastupe na Paraolimpijskim igrama, koje će naredne godine biti održane u japanskoj prijestolnici Tokiju.

Potvrdio je to Bejdić za agenciju Patria, uz napomenu da je ovo jedan od većih rezultata u paraolimpijskom sportu u BiH.

“Osvojio sam kvote za učešće u dvije discipline na Paraolimpijskim igrama. To u BiH još niko nije ostvario. Oborio sam dva državna rekorda, osigurao dvije norme za Paraolimpijske igre i jednu kvotu na moje ime za direktno učešće. Zerina Skomorac osigurala je direktnu kvotu u takmičenju puška, ležeći, 60 metaka. Ja sam nastup na Igrama osigurao u disciplinama P1 pištolj, 10 metara zrak i P4, 50 metara MK, koje je najteže takmičenje. U takmičenju P3, 25 metara brza paljba, nisam mogao nastupiti, jer nisam imao pištolj”, kaže Bejdić za Patriju. 

Svjetsko prvenstvo u Para Shootingu održano je u Sidneyju. Dijelilo se 50 direktnih kvota za Paraolimpijske igre, a učestvovalo je 300 takmičara iz 58 zemalja.

Podsjećamo, agencija Patrija je krajem jula objavila priču o Bejdiću, tačnije njegovoj diskvalifikaciji sa Svjetskog kupa u Zadru, zbog nepravilnosti na dotrajalom pištolju. 

Paraolimpijac iz BiH Ervin Bejdić diskvalifikovan zbog pištolja starog 15 godina

“Nastupio sam sa starim pištoljima. Zračni pištolj je star 15 godina, a MK 40 godina. Sa najstarijim pištoljima smo osigurali nastup na Paraolimpijskim igrama”, dodaje Bejdić. 

Bejdić je ogorčen na odnos države prema sportistima i njihovim uspjesima. 

“Predstavnici 58 zemalja su nam čestitali, a iz BiH niko nije nazvao ni da pita šta je to bilo. Ja sam kvote osigurao za Bosnu i Hercegovinu, jer je ime naše države sada na spisku. Došli smo na takmičenje bez priprema. Kofer s municijom koja je testirana na naše oružje je zalutao, do danas nije došao. Morali smo u Australiji kupovati municiju koja nije testirana, a prvi smo osigurali kvote u našoj regiji. Hrvatska recimo nema niti jednu kvotu”, poručio je Bejdić. 

Navodi da su on i Skomorac ostvarili 99 posto onog što su planirali. 

“Nakon što sam u Zadru bio diskvalifikovan zbog neispravnosti zračnog pištolja uradili smo neki mali servis i s njim sam nastupio na takmičenju u Sidneyju i ostvario normu. To je pištolj koji ne može više od ovog rezultata. I Fićo se vozi, ali ne može na utrke Formule 1. Svi dođu s elektronskim pištoljima starim godinu dana, a ja s tim mehaničkim pištoljem i ostvarim kvotu. Muka je kada svaki tren očekuješ hoće li otkazati. Naši protivnici nisu mogli vjerovati s kakvim oružjem nastupamo”, zaključio je Bejdić.  

#Sport #ErvinBejdić #ZerinaSkomorac #ParaShooting #Sport #ParaolimpijskeIgre #Tokio