Članak

Predmet Lutka konačno završen: Milan Mitić priznao krivicu, dobio osam godina zatvora

Shodno sporazumu za optuženog je predložena zatvorska kazna u trajanju od 8 godina.

SARAJEVO, (Patria) - Jedan od optuženih u predmetu Lutka Milan Mitić (1960.) koji je više godina bio nedostupan bh. pravosuđu u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivicu za optužnicu kojom ga tereti Tužilaštvo BiH.

Shodno sporazumu za optuženog je predložena zatvorska kazna u trajanju od 8 godina.

Optužnica Tužilaštva BiH, tereti optuženog zajedno sa drugim osobama za učestvovanje u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. godine, ubistvu Borisa Govedarice 2007. godine,  pljački transporta novca Pavlović international banke na području Han Pijeska 2005. godine, pokušaju pljačke transporta novca Nove banke A.D. Bijeljina u Istočnom Sarajevu 2005. godine i pljački novca JP BH Pošta 2008. godine.

"Optuženi je u potpunosti priznao krivicu za učestvovanje u navedenim krivičnim djelima i predložena kazna sukladna je ulozi i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnih djela. Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na temelju sporazuma izrekne sud. Sporazumnim priznanjem, bit će u potpunosti okončan sudski postupak u predmetu kodnog naziva “Lutka”, jednoj od najopsežnijih optužnica iz oblasti organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

#CrnaHronika #TužilaštvoBiH