Članak

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara: U Općoj bolnici besplatni pregledi pacijenata

Ukoliko su nastupili simptomi koji ukazuju na moždani udar treba odmah reagovati i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

SARAJEVO, (Patria) - Odjeljenje neurologije Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, obilježit će Svjetski dan borbe protiv moždanog udara akcijom besplatnog pregleda pacijenata kod kojih je evidentiran neki od rizikofaktora za ovu bolest.

Pregledi će se raditi 29. i 31.10.2019. godine, od 8,30 do 14,00 sati, na Kabinetu za Color doppler krvnih sudova vrata, a radit će ih medicinski tim na čijem su čelu dr. Naida Tiro, spec. neuropsihijatrije i dr. Amel Amidžić, spec. neurologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Pacijentima će biti urađen Color dopler ekstrakranijalnih krvnih sudova te mjerenje lipida i nivoa glukoze u krvi.

"Pozivamo građane koji imaju neki od faktora rizika za moždani udar (hipertenzija, dijabetes, povišene masnoće u krvi, pušenje) da se odazovu ovoj akciji i urade skreening preglede te se upoznaju sa faktorima rizika i načinu prevencije i liječenja moždanog udara. Termin za pregled možete najaviti svaki radni dan do 29.10.2019. godine na broj telefona 033 285-301 u terminu od 15 do 16 sati", navode iz Opće bolnice. 

Inače, Svjetski dan moždanog udara (World Stroke Day) obilježava se 29. oktobra svake godine s ciljem da se poboljša prevencija rizikofaktora za nastanak moždanog udara te ukoliko se on desi da pacijenti i porodice prepoznaju rane znakove moždanog udara kako bi tretman ovog oboljenja bio što bolji. Moždani udar u svijetu pa tako i kod nas spada u vodeće uzroke smrtnosti naročito u starijoj populaciji te u vodeće uzroke invalidnosti što prestavlja veliki problem za pacijente, porodicu i društvenu zajednicu u cijelini.

Šta je moždani udar?

Moždani udar je akutno neurološko oboljenje koje nastaje kao posljedica začepljenja moždanih arterija te tada govorimo o ishemijskom moždanom udaru ili posljedici pucanja krvnog suda u slučaju hemoragijskog težeg oblika moždanog udara.

Rizikofaktori za moždani udar?

Osnovni rizikofaktori koji pogoduju nastanku moždanog udara jesu povišen krvni pritisak, aritmija, aterokleroza vratnih arterija, povišen lipidi u krvi, pušenje, dijabetes i fizički neaktivan stil života.

Kako prepoznati moždani udar?

Moždani udar se najčešće prepoznaje kroz neurološke simptome kao što su poremećaj govora, trnjenje i slabost jedne strane lica, slabost ruke i noge. Ovisno o tipu i krvnom sudu mozga koji je je zahvaćen može se ispoljiti i kao vrtoglavica, nestabilnosti, glavobolja, mučnina i povraćanje pa sve do poremećaja stanja svijesti i kome.

Kako pomoći osobi sa moždanim udarom?

Ukoliko su nastupili simptomi koji ukazuju na moždani udar treba odmah reagovati i pozvati hitnu medicinsku pomoć da bi se pacijent što prije transportovao u ustanovu na liječenje. Vrijeme od nastanka simptoma do prijema u jedinicu za moždani udar je najvažniji faktor u specifičnom tretmanu moždanog udara.

Kako spriječiti moždani udar?

Moždani udar se može spriječiti redovnom kontrolom rizikofaktora kao što su hipertenzija, aritmija (atrijalna fibrilacija), kontrolom stepena ateroskleroze vratnih arterija, kontrolom lipida u krvi (holesterol i trigliceridi), prestanak pušenja i aktivan i zdrav stil života.

#Lifemagazin #Sarajevo #MoždaniUdar #OpćaBolnica