Članak

Julian Assange pred britanskim sudom zbog američkog zahtjeva za ekstradicijom

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pojavio se na ročištu pred sudom u Londonu zbog američkog zahtjeva za ekstradiciju u SAD gdje bi se suočio s optužbama za špijunažu.

(Patria) – Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pojavio se na ročištu pred sudom u Londonu zbog američkog zahtjeva za ekstradiciju u SAD gdje bi se suočio s optužbama za špijunažu.

Ispred Westminster suda okupilo se na desetine demonstranata kako bi pružili podršku Assangeu (48) koji se suočio sa 18 tačaka optužnice u SAD, uključujući zavjeru s ciljem hakiranja vladinih kompjutera i kršenje zakona o špijunaži.

Ukoliko se optuži, Assange bi mogao provesti decenije iza rešetaka.

Podsjetimo, WikiLeaks je 2010. godine objavio na stotine hiljada dokumenata američke tajne diplomatske korespondencije, potez za koji zvanični Washington tvrdi da je ugrozio živote mnogih.  

Assange je 2012. godine potražio sklonište u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao ekstradiciju u Švedsku gdje ga optužuju za silovanje. On je negirao optužbe, navodeći da vjeruje da bi ga u konačnici poslali u SAD.

Nakon što je proveo 7 godina u ambasadi, britanska policija ga je prisilno izvela, a britanski sud osudio na 50 sedmica zatvorske kazne zato što se nije pojavio na sudu. Iako je Assange tu kaznu odslužio, zadržan je u zatvoru zbog nastavka suđenja u slučaju ekstradicije.

Assange se nije pojavio na prethodnom saslušanju zbog, kako je njegov odvjetnik naveo, lošeg zdravlja.

 

 

#Svijet