Objavljeno u kategoriji BiH na 20.10.2019 12:06:00

Sedmični pregled tekstova agencije Patria

Foto Arhiv

(Patria) - Prema izboru redakcije Patrije slijedi pregled vijesti koje su obilježile sedmicu na portalu Novinske agencije Patria www.nap.ba  

Trgovska gora: I hrvatska sela ostaju bez pitke vode, ali...

Već dugi niz godina Trgovska gora, odnosno mikrolokacija Čerkezovac se spominje kao moguća lokacija odlaganja otpada iz Nuklearne elektrane Krško, a tek u proteklih nekoliko godina bh. vlasti su počele poduzimati odrđene korake kako bi spriječile tendencije hrvatskih vlasti da od 2023. godine počnu odlagati nuklearni otpad na samoj granici sa BiH s obzirom da se radi o krajnje nepovoljnoj lokaciji sa “geološkog i populacijskog i aspekta zaštite prirode i pejzaža”.

Analiza IFIMES-a: Gura li EU države Zapadnog Balkana u 'zagrljaj' Rusije?

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, pripremio je analizu aktualne političke situacije na Zapadnom Balkanu povodom održavanja vrha EU u Briselu 17. i 18.oktobra 2019. godine, na kojem će se odlučivati o određivanju datuma za početak pregovora Republike Sjeverne Makedonije i Republike Albanije za članstvo u EU.

OHR za Patriju: Vanredni izbori samo nakon raspuštanja organa

SARAJEVO, (Patria) - Pozivamo političke lidere da intenziviraju politički dijalog kako bi se što prije okončao proces formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio napredak na reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama BiH, navodi se u odgovoru OHR-a na upit agencije Patria.
Na pitanje podržava li OHR uvođenje vanrednih izbora i objedinjavanje s Lokalnim naredne goine, iz OHR poručuju: "Treba da se fokusiraju na to da se izabrani organi formiraju i počnu sa radom te da se formiraju preostali izvršni organi na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Vanredni izbori koji se spominju u Izbornom zakonu BiH mogu se održati samo nakon raspuštanja tijela na koje se to odnosi i to ukoliko je to izričito utvrđeno nadležnim ustavom ili zakonom”.

Ambasada SAD za Patriju: Amandmani na Izborni zakon trebaju BiH približiti evropskim standardima

SARAJEVO, (Patria) - Izmjene Izbornog zakona trebaju imati širu političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima, navodi se u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, na upit Agencije Patria. 
U odgovoru na pitanje podržava li Ambasada SAD uvođenje vanrednih izbora, iz Ureda za odnose s javnošću kažu da "ne žele komentarisati hipotetsku situaciju".
Upitani bi li Ambasada SAD podržala održavanje vanrednih i Lokalnih izbora naredne godine, odgovaraju: "Kao i u slučaju bilo koje druge reforme u BiH, bilo koji amandmani na Izborni zakon trebaju imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima".
 

Dragan, Mile, Bakir i Dino na terenu - baraž i sadaka

Kantoni, entiteti, država. Savez, mafija, politika. Bezvlašće, ideologija, prevara. Lova.
Sve nabrojano stalo je u jednu tekmu. Stari ‘neprijatelj’, još stariji problemi. Sistema nema, pa nema ni igre. Grci k’o Turci, navalili k’o nikad. Bosna i Hercegovina opet je izgubila bitku.
Zovemo se Zmajevi, a funkcionišemo kao pilići. Malo nas preplaše, pucamo po šavovima. Društvo, država, repka. Sve po istoj matrici. I opet smo daleko od velike scene. Mnogo manji će izaći na tu scenu. Manji po teritoriji, jači mentalitetom. Ali, šta je u BiH mentalitet - to ti je ono čega nam fali više od pameti. Znamo mi, ali mentalitet nam je da letimo kao Zmajevi, a završimo na pladnju lošoj Grčkoj, koja samo protiv nas djeluje kao sila.

Njena želja za UO zapovijed: Sebija Izetbegović zapečatila direktorsku poziciju

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer je održao sjednicu na kojoj je jednoglasno za direktoricu KCUS-a izabrao Sebiju Izetbegović. Dok predsjednik UO Jasmin Kapetanović nije želio govoriti za Patriju o održanoj sjednici upućujući nas na press službu KCUS-a, drugi član UO Dželaludin Junuzović vrlo je rado odgovorio na pitanja o održanoj sjednici. 
On je kazao da je Izetbegović bila jedini kandidat, te da je dobila jednoglasnu podršku svih članova UO. 
Iako očekivan scenario važno je podsjetiti na hronologiju njenog ponovljenog izbora za direktoricu. 

Nacionalna struktura rukovodećih pozicija u SIPA-i godinama na štetu Bošnjaka

SARAJEVO, (Patria) - Broj zaposlenih u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) sa današnjim danom je 759, od čega je Bošnjaka 326, Srba 299, Hrvata 131 i Ostalih tri. Iako je broj Bošnjaka veći od broja Srba, broj rukovodećih pozicija unutar SIPA-e je na štetu Bošnjaka. Ako posmatramo nacionalnu strukturu najveći broj rukovodećih pozicija pripada Srbima iako nisu najbrojniji u ovoj policijskoj agenciji.  Tako je direktor SIPA-e Perica Stanić Srbin, zamjenik direktora Đuro Knežević Hrvat dok je od 15 načelnika organizacionih jedinica 7 Bošnjaka, pet Srba i 3 Hrvata. Statistički gledano, Bošnjaci su oštećeni za nekoliko pozicija. 

Mehmedagić i pravosudno - obavještajna elita na kratki i dugi klik

Restoran Una, 26. septembar - tužioci i sudije, diplomate i bezbjednjaci, okupljeni na jednom mjestu.
Mjesto isto, samo šest mjeseci ranije - u restoran Una ušli su finansijski inspektori, policijski istražioci po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva KS. Istraživali su finansijske prevare - na kratki i dugi klik, u okviru akcije "Kasa". Saslušan je u danima poslije akcije vlasnik restorana, određene mu mjere zabrane. Slučaj je još u toku.
 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android