Članak

Protesti u Barceloni ušli u 7 dan, policija 'nije preopterećena'

Ministar unutarnjih poslova Španije Fernando Grande-Marlaska izjavio je da su policijske snage adekvatno odgovorile na rastući talas nasilja u Barceloni.

(Patria) – Ministar unutarnjih poslova Španije Fernando Grande-Marlaska izjavio je da policijske snage adekvatno odgovaraju na rastući talas nasilja u Barceloni.

On se referirao na proteste koji traju već 6 dana, a u petak su kulminirali u nasilne sukobe između maskiranih demonstranata i policije.

U toku sedmodnevnih protesta povrijeđena su 182 demonstranta i 101 policajac.

Protesti su počeli na dan presude katalonskim separatistima koji već služe zatvorske kazne, najveća 13 godina.

Međutim, protesti u drugim gradovima regiona protekli su mirno.

Grande-Marlaska je izjavio u subotu da je situacija u Kataloniji 'pod kontrolom'. Također tvrdi da država izlazi na kraj sa tenzijom u katalonskoj regiji koja traje od prošlog ponedjeljka.

- Jako mi je žao zbog povrijeđenih demonstranata, ali nećemo tolerirati fizičku agresiju protiv policije. Ne mogu ostati pasivan na vandalizam u nekim dijelovima Katalonije, izjavio je v.d. ministar unutarnjih poslova Španije i podvukao da se radi o 'značajnom, ozbiljnom, organiziranom i komandovanom nasilju'.

Nakon što je nasilje kulminiralo u petak, predsjednik regionalne vlade Katalonije Quim Torra, pozvao je na 'odgovornost', ali nije eksplicitno osudio nasilje.

Istog dana, španski sud je naredio da se ukine web stranica katalonske protestne grupe, u nastojanju vlasti da otkriju organizatora uličnih demonstracija.

Posebno se istražuje 'Demokratski cunami', grupa koja se pojavila prošlog mejseca i brzo osvojila ogromni broj pratilaca na društvenim mrežama.

Ta grupa je organizirala nasovni protest na aerodromu u Barceloni u ponedjeljak što je dovelo do otkazivanja na desetine letova.

Utakmica fudbalskih klubova Barcelona i Real Madrid koja je bila na rasporedu za 26. oktobar, pomjerena je zbog nemira za 18. decembar.

Podsjetimo, tenzije između centralne španske i regionalne katalonske vlade su u porastu od ponedjeljka kada je Vrhovni sud Španije osudio 9 katalonskih političara na zatvorske kazne u rasponu od 13 do 9 godina zbog njihove uloge u pokušaju proglašenja nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Oni su u oktobru 2017. organizirali nelegalni referendum o nezavisnosti koji je rezultirao deklaracijom kojom se Katalonija otcjepljuje od Španije. Zvanični Madrid je tada preuzeo upravljanje nad pobunjenom regijom i započeo suđenje liderima secesionističkog pokreta.

 

 

 

#Svijet