Članak

Johnson poslao EU nepotpisan zahtjev za odgodu Brexita

Britanski premijer Boris Johnson poslao je nepotpisano pismo Evropskoj Uniji u subotu u kome zahtijeva odgodu Brexita.

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson poslao je nepotpisano pismo predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku u subotu u kome zahtijeva odgodu Brexita, kao i zasebnu notu u kojoj tvrdi da ne želi produžetak roka.

Nakon neuspjelog pokušaja u subotu da osigura podršku britanskog parlamenta za sporazum ili izlazak bez sporazuma, od Johnsona se prema novom zakonu očekivalo da zatraži produžetak roka poslije 31. oktobra.

Nakon što je sporazum dobio podršku EU dva dana ranije, premijer se nadao da će se isto desiti i na vanrednoj sjednici parlamenta u subotu.

Međutim, 322 parlamentarca su glasala protiv a manjina od 306 za amandman, što je za premijera značilo najgoru opciju kojoj se protivi od početka – tražiti produžetak roka dok kraja januara 2020. što povećava mogućnosti za 'frustriranje Brexita' koje bi čak moglo kulminirati ponovnim referendumom zbog promjene sentimenta u narodu kad je u pitanju napuštanje EU.

'Nemam namjeru pregovarati o produžetku roka s EU niti me zakon tjera na to', kazao je Johnson i objasnio:

- Našim prijateljima i kolegama u EU reći ću isto što sam govorio svima drugima u zadnjih 88 dana: odgoda Brexita bi bila loša za ovu zemlju, loša za EU i loša za demokratiju, podvukao je premijer.

Ipak, čini se da je u pismu parlamentu nagovijestio da će tražiti produžetak roka: 'Sasvim je moguće da će naši prijatelji u EU odbiti zahtjev parlamenta za odgodu ili neće brzo donijeti odluku', napisao je Johnson.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kazao je da je razgovarao sa Johnsonom, kao i to da mu je jedan od EU zvaničnika potvrdio da će zahtjev za produžetak roka uskoro biti poslan EU. Rok za slanje zahtjeva bio je 23:00 u subotu.

 

 

#Svijet