Objavljeno u kategoriji BiH na 19.10.2019 13:29:00

Bosna i Hercegovina domaćin sljedećeg sastanka konstituence Svjetske banke i MMF-a

Foto Vijeće ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je u Vašingtonu redovnom sastanku Holandsko-belgijske konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Teme o kojima su razgovarali predstavnici država članica konstituence su bile ekonomski razvoj i finansijska stabilnost zemalja članica ove grupe. Na sastanku je najavljeno da će Bosna i Hercegovina biti domaćin sastanka konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji će se održati u Sarajevu u junu 2020.godine. Obraćajući se prisutnima,predsjedavajući Zvizdić je rekao da će organizacija sastanka konstituence u Sarajevu,nakon vrlo uspješno održane konferencije EBRD-a u maju ove godine, biti još jedna prilika za okupljanje predstavnika visoke fiskalne i monetarne politike u zemljama članicama konstituence kako bi razmijenili mišljenja i razgovarali o MMF-u i politikama i programima Svjetske banke.  

“Uvjeren sam da će sastanak konstituence doprinijeti dodatnom jačanju naše dobre saradnje. Radujem se što ćemo vas dočekati u Sarajevu u junu 2020.godine”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Holandsko-belgijsku konstituencu, osim BiH, čini još 14 zemalja: Armenija, Bugarska, Belgija,Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Holandija, Rumunija, Ukrajina i Crna Gora.

Sastanku konstituence je prisustvovao i guverner Centralne banke BiH, Senad Softić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android