Članak

Na Šehidskom mezarju Kovači obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Bosna i Hercegovina je ideja da različite kulture i vjere, identiteti mogu da žive zajedno.

(Patria) - Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena 16. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i prvog predsjednika SDA.

Bakir Izetbegović kazao je danas da se njegov otac borio za opstanak svog naroda, bošnjačkog naroda, zemlje, kazavši da to nije samo teritorija na Balkanu.

"Bosna i Hercegovina je ideja da različite kulture i vjere, identiteti mogu da žive zajedno. Privilegiran sam što sam sin Alije Izetbegovića, ali na izvjestan način i hendikepiran, jer sam očekivao da je cijeli svijet onakav kakav je bio on. Bio je izvrstan čovjek, otac i prijatelj. Nije mi dijelio neke savjete koje bih ja sada mogao da prenesem, to, jednostavno, nije bio njegov način. On je svojim životom, odnosom dao taj savjet", kazao je Bakir Izetbegović.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, kazao je da je Alija Izetbegović bio, prije svega, dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista i državnik u pravom smislu te riječi.

Dodao je da se Alija uvijek borio za demokratsku državu, u kojoj će svima biti ugodno.

"Uvijek je davao državi prednost nasuprot pojedinačnim interesima. Danas se redovno zapitam kako bi Alija postupio u određenoj situaciji", rekao je Džaferović.

#BiH #AlijaIzetbegović #Kovači