Članak

Prigovori zbog načina rada Skupštine Tuzlanskog kantona

Naročito sramnim i nedoličnim smatraju podnošenje Izvještaja od strane ministra Šakića

(Patria) - Klub poslanika SDPBiH u Skupštini Tuzlanskog Kantona izražava veliko nezadovoljstvo i nevjericu zbog načina rada i vođenja 10. Sjednice Skupštine TK.

"Obavještavamo javnost da smo na ovoj sjednici ponovo prisustvovali brutalnom kršenju Poslovnika o radu Skupštine TK od strane neustavno izabranog Predsjednika Skupštine TK i
trgovačke skupštinske većine, napravljene na trgovini mandatima. Naime, pomenuti su ponovo zaključkom kršili poslovnik Skupštine TK i tako onemogućili poslanike Skupštine TK da postavljaju poslanička pitanja i pokreću inicjative na koje imaju pravo po Poslovniku o radu Skupštine. Očigledno da na taj način parlamentarna većina želi od očiju javnosti sakriti nezakonite radnje koje su činili u zadnjem periodu da bi namiri koalicione partnere u trgovačkoj većini", saopćeno je iz SDP-a Tuzla.

Naročito sramnim i nedoličnim smatraju podnošenje Izvještaja od strane ministra Šakića, koji je u nepune dvije minute paušalno i nepripremljeno informisao Skupštinu o utrošku oko tri milona maraka za poticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, i to na način da je najviše vremena od pomenutih dvije minute koristio da na vulgaran i nekulturan način omalovažava Skupštinu TK, zastupnike u Skupštini TK, ali i građane Tuzlanskog Kantona koje je uskratio za konkretne informacije o utroški tri miliona budžetskih sredstava.

"Kap koja je prelila čašu , poslije koje je Klub zastupnika SDPBiH u Skupštini TK napustio Desetu sjednicu Skupštine, je ponovno grubo kršenje Poslovnika i uskraćivanje prava na pauzu od strane neustavno izabranog Predsjednika Skupštine, uz obrazloženje da im se žuri. Posebno želimo obavijestiti javnost da je Klub SDP, do napuštanja Desete sjednice Skupštine Tuzlanskog Kantona, glasao za: Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, Nacrt Zakona o zaštiti kulturne baštine i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o robnim rezervama Tuzlanskog kantona ,kao i za Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Tuzlanskog kantona o izmjeni Odluke, a koja se tiče kredita za vodosnadbjevanje Gradačca. Protiv smo glasali o Izvještaju o realizaciji novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018 godini", saopćeno je.

#BiH