Članak

Rudari RMU Banovići u opasnoj političkoj igri Kukića

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH pojasnio je na FTV sinoć da restrukturiranje rudnika nije samo neki hir ili moda.

BANOVIĆI, (Patria) - Fadil Novalić, premijer Federacije BiH pojasnio je na FTV sinoć da restrukturiranje rudnika nije samo neki hir ili moda.

“Mi smo ušli u investicije za termoblokovi. Milijardu i 600 miliona košta Blok 7, pa ako ćemo ići dalje - u Kaknju i Banovićima - to je tri milijarde ili više koliko će društvo uložiti ili dati garancije za te investicije. Bilo bi strašno da za 4-5 godina, kada se izgradi neki od tih blokova, a Blok 7 će sigurno za pet godina biti funkcionalan, da onda zaključimo da nam rudnici nisu sposobni isporučivati ugalj. E da se to ne bi dogodilo, sad je otpočeo proces restrukturiranja rudnika, koji će trajati, ali definitivno će se provesti bez imalo nekog političkog nagađanja. Dosad je i to bilo moguće, jer nam nije trebalo. Međutim, sad više neće biti nijednog koraka nazad”, kazao je Novalić.

No, situacija u Banovićima nije povoljna, jer je ovaj rudnik zahvaljujući Mirsadu Kukiću, a kojem je to onomad dopustila SDA, bio priča za sebe. Zato je sada sve teže sprovesti neophodne reforme.

Znajući da bi moglo biti problema Vlada je uoči zajedanja Skupštine preduzeća zatražila pomoć policije.

U vezi toga oglasila se i Sindikalna organizacija RMU Banovići, pozvali su sve radnike Rudnika da ostanu na svojim radnim mjestima, kao i radnike koji taj dan ne rade i njihove porodice da ostanu u miru "kako bi svi pokušaji Federalne vlade oko manipulacije i izazivanja uznemirenosti kod javnosti pali u vodu".

"Nikada u historiji nije zabilježeno angažiranje policijskih službenika na Skupštini bilo kojeg javnog preduzeća, te zbog toga pitamo Vladu po kojem osnovu je donesen zaključak da se na Skupštini RMU Banovići angažuju policijski službenici, kada privredno društvo po svim zakonskim odredbama ima pravo na sazivanje skupštine i zašto se samo na Rudnik Banovići vrši pritisak, jer nismo primjetili da se ovako nešto radi ostalim javnim preduzećima (to je znak da se i dalje vrši odmazda prema rudniku Banovići koji pozitivno posluje)", navode iz Sindikata RMU Banovići.

Kažu da je “ovakav selektivan odnos prema nama, je sramotan i bezobrazan potez Vlade Federacije BiH i sav utjecaj na sve institucije, počevši od kantonalnih, preko federalnih do državnih, su djelo jednog nam jedinog premijera Fadila Novalića, koji je očito nakon proglašenja nepoželjnom osobom još više počeo da vrši pritisak na nas”.

Ipak je jasno da se iza svega krije politička igra, što je na kraju priznao I sam premijer. Novalić je jasno naveo da su rudari u Banovićima isprepadani jer im se svakodnevno govori da će biti otpušteno čak 1.500 rudara.

“Očigledno je da u pozadini politička igra u kojoj Vlada FBiH ne želi i neće da učestvuje. Žao mi je što pojedinci koji su se dobro okoristili o Rudniku Banovići plaše rudare, koji rade jedan od najtežih i najčasnijih poslova. Poručujem svim rudarima da niti jedan od njih neće ostati bez posla, a u prilog tome kao dokaz mojih tvrdnji je i odluka sa zadnje sjednice Vlade FBiH od 3. oktobra gdje smo dali saglasnost za prijem 141 radnika i zadužili Upravu Rudnika Banovići da nastavi konkursnu proceduru za prijem radnika u radni odnos koji trenutno rade na određeno radno vrijeme od kojih su 52 radnika površinske eksploatacije, 50 podzemne eksploatacija, 21 radnik separacija i 18 radnika željezničkog transporta”, rekao je Novalić.

Podsjeća da je Vlada FBiH krajem septembra upoznata sa Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o implementaciji kolektivnog ugovora za područje djelatnosti rudarstva u FBiH uz koju je usvojeno nekoliko zaključaka. Tada je prihvaćena inicijativa reprezentativnih sindikata rudarstva u FBiH da se produži primjena kolektivnog ugovora od 15.12. 2017. godine, koji je prestao da važi 11. 9. 2019. sve dok ne bude postignuta saglasnost za zaključenja novog, a Uprava JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo je zadužena da ubrza realizaciju Zaključka

Vlade FBiH od 22.8.2019. godine kojim je zadužena da zajedno sa Upravom Privrednog društva RMU "Banovići" d.d. Banovići formira zajednički tim kojim će otpočeti i voditi konsultacije sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u cilju pripreme pregovora za zaključenje izmjena i dopuna važećeg kolektivnog ugovora.

“Molim rudare da ne nasjedaju na bilo kakve političke provokacije, a Vlada FBiH će nastaviti raditi na poboljšanju uslova rada i većih primanja rudara”, poručio je premijer Novalić.
 

#BiH