Članak

SDA traži od OHR-a da reaguje zbog blokade rada Parlamenta BiH

Neformiranje parlamentarnih komisija nije samo nesavjestan odnos prema državi BiH nego i krivično djelo

(Patria) - Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) za mandatni period 2019 - 2023. godina konstituirano je jučer na sjednici u Sarajevu, a nakon kongresa te stranke održanog 14. septembra ove godine. Usvojeno je više zaključaka, a jedan se odnosi na blokadu radu PSBiH.

"Blokada rada Parlamentarne skupštine BiH koju provodi SNSD u svrhu pritiska i imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH je protivustavan, antidejtonski i protivzakonit čin. Neformiranje parlamentarnih komisija nije samo nesavjestan odnos prema državi BiH i njenim građanima, nego predstavlja krivično djelo definirano članom 220. Krivičnog zakona BiH.

Neusvajanje brojnih zakona i dokumenata koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, blokiranje sporazuma vrijednih dvije milijarde KM nanosi ogromnu štetu BiH, njenim građanima, ekonomiji i integracijskim procesima koji su dovedeni u zastoj.

Pozivamo OHR i pravosudne institucije da poduzmu mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama", navode iz SDA.

#BiH #Sda #OHR