Objavljeno u kategoriji BiH na 19.10.2019 09:03:00

Dodik se u Beogradu sastaje sa Medvedovom

Foto Arhiv

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastat će se danas u Beogradu sa predsjednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedovom. Sastanak bi trebalo biti održan u poslijepodnevnim satima u Centru Sava.

Dodik je ranije najavio da će s Medvedevim razgovarati o ekonomskoj saradnji, te situaciji u BiH.

"Rusi su kod nas prisutni u Rafineriji u Bosanskom Brodu i veoma je važno da razgovaramo o očuvanju aktivnosti te firme. Važno je da Rafinerija funkcioniše i radi, a na sastanku će biti i generalni direktor Zarubežnjefta iz Moskve", istakao je  Dodik.

Prethodno će se danas održati prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019" na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. Ovom događaju će pored vrha Srbije sa Aleksandrom Vučićem na čelu prisustvovati Dodik i Medvedev.

Medvedev je uoči posjete Beogradu za "Večernje novosti" kazao da "svi pokušaji da se u NATO uvuku zemlje u kojima postoje unutrašnje protivrečnosti vrlo su opasni".

"Taj niz - govorite o Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, ali možemo da navedemo i druge zemlje. A šta se dešava sa Gruzijom? Šta se dešava sa Ukrajinom? Te zemlje su u nimalo jednostavnoj situaciji. Štaviše, niko ne poriče da Rusija takođe ima svoje interese u vezi sa obezbjeđenjem njene bezbjednosti. Velika smo zemlja, nuklearna smo zemlja, i želja da se nagomilaju baze NATO u našoj neposrednoj okolini ne može da kod nas izaziva pozitivne emocije. Uvijek smo na to odgovarali, i odgovaraćemo, i politički, i u vojnom smislu.

Kada NATO pokušava da asimiluje ili da uključi u svoj sastav zemlje koje imaju unutrašnji konflikt, to, kao prvo, protivrječi, po mom mišljenju, čak i samom ugovoru o stvaranju Sjevernoatlantske alijanse, a kao drugo, bremenito je veoma ozbiljnim posljedicama. Zato zemlje koje su članice NATO treba da sto puta razmisle prije nego što donesu takvu odluku. Uzgred, upravo zbog toga sad u Evropi krči sebi put ideja uspostavljanja autonomne, evropske bezbjednosti, izvan NATO. Vidjet ćemo sa čime će se to završiti", kazao je Medvedev.


Tagovi

Milorad Dodik

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android