Članak

Kantonalni sud odbio žalbu Semre Čavaljuga, razriješena u skladu sa Zakonom

U prvostepenom postupku Općinski sud u Sarajevu oglasio se nenadležnim za postupanje u zahtjevu Semre Čavaljuga o određivanju mjere osiguranja.  

SARAJEVO, (Patria) - Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbu razriješene dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuga koja je tražila mjeru osiguranja odnosno poništenje odluke Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu od 11. decembra 2018. godine koji je prijevremeno razriješio dužnosti dekanese. Također je zatražila i poništenje Odluke rektora UNSA Rifata Škrijelja od 13. novembra 2018. godine kojom je razriješio dužnosti Čavaljugu.

U prvostepenom postupku Općinski sud u Sarajevu oglasio se nenadležnim za postupanje u zahtjevu Semre Čavaljuga o određivanju mjere osiguranja.  

Kantonalni sud u Sarajevu naveo je da se u konkretnom slučaju primjenjuje važeći Zakon o visokom obrazovanju KS koji je stupio na snagu u avgustu 2017. godine. 

Rektor Rifat Škrijelj kratko je za Novinsku agenciju Patria kazao da su za njega prihvatljive isključivo pravosnažne sudske odluke te da će prema njima i postupati. Očekuje da to bude i slučaj sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove.

"Na mene se vrši pritisak da potpišem rješenje o izboru Semre Čavaljuga za dekanesu, ali ja to neću uraditi i ponašat ću u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KS i sudskim odlukama", kazao je Škrijelj.  

#BiH #MedicinskiFakultet #SemraČavaljuga #UNSA