Članak

Zašto se sve tiše govori o krivcima za propast Aluminija!

Ukoliko ne dođe do dogovora s investitorima tih 390 zaposlenika će također dobiti otkaz uz otpremnine

Piše: A.Čorbo-Zećo


Finansijska policija već dva mjeseca češlja poslovanje kompanije Aluminij u posljednjih 5 godina, a Tužilaštvo HNK provodi više istraga vezano za eventualno počinjeni kriminal. 

Ali, konkretni rezultati istraga javnosti su zasada nepoznati. Ono što je poznato da je više osoba saslušano u svojstvu svjedoka.

Čak je Vlada Federacije BiH dala saglasnost da se Finansijskoj policiji FBiH, s ciljem nesmetanog završetka vanrednih aktivnosti, na ime nedostatnih sredstava za troškove dodijeli 10.000 KM iz sredstava Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH za 2019. godinu, a da završe analize i rad u Aluminiju. Mostarski Aluminij isključen je s napajanja električnom energijom još 10. jula ove godine. Od tada je uz otpremnine otpušteno 500 radnika, dok ih 390 na sniženim primanjima čeka sudbinu pregovora sa eventualnim investitorima. 

Ukoliko ne dođe do dogovora s investitorima tih 390 zaposlenika će također dobiti otkaz uz otpremnine, a Aluminij će ići u stečaj, što će u biti značiti konačni kraj posrnulog giganta.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnog lista Kinesko-izraelski konzorcij dao je svoju ponudu za mostarski 'Aluminij'. Ponudili su ulaganje od oko 200 miliona eura, izgradnju posebne elektrane za 'Aluminij' kao dugoročno rješenje snabdijevanja električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od 'Aluminija', te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana. Nezvanično, Vlada nije zadovoljna ponudom. 

Pitanje radnika Aluminija ne smije se zaboraviti. 

„Javnost je svjedočila kako se zvanične upravljačke strukture, sindikalne organizacije i slični subjekti obraćaju Draganu Čoviću koji kao da je vlasnik Aluminija donosi odluke, kreira poteze, otvoreno ne krijući činjenicu da mu je dozvoljeno biti vlasnikom svega vezanog uz ovaj privredni subjekt na čije vlasništvo pravo polažu i za čiji su opstanak i poslovanje dugo godina odvajali sredstva svi građani Federacije BiH“, upozorili su iz NB-a nedavno.

Važno je, pak podsjetiti i na pisanje hrvatskog novinara Denisa Kuljiša, koji je poprilično siguran da je stečaj Alumnija samo način da u kompaniju uđe ruski kapital. Poveznica ponovo Dragan Čović!

U takvom scenariju bi se uz već ruski Konzum utjecaj Moskve dodatno pozicionirao u EU i uz njenu neposrednu granicu u Hercegovini, što se Briselu nikako ne bi dopalo.

Politički vrh HDZ-a godinama je upravljao ovom firmom, a u Mostaru je javna tajna da je ovoj stranci prethodnih dvadeset i više godina bilo daleko važnije ko će biti na čelu Aluminija nego države. 

Sada se traži aktivna uloga Vlade FBiH, ali svakako prije pomoći pravosudne i policijske institucije treba da kažu kako i zbog čega je Aluminij uništen.

O tome se sve manje govori. Ko je kriv za propast Aluminija i kako je moguće da su borci za prava Hrvata u BiH doveli pred gašenje giganta, koji je smatran žilom kucavicom Hercegovine. I to je davno napisano, ali nije zgoreg ponoviti, Hrvate u BiH niko ne smije da ugrožava, osim Dragana Čovića i kadrova stožerne hrvatske stranke.
 

#BiH #Aluminij #VladaFBiH #DraganČović